niedziela, 14 lipca 2013

Pizza z tuńczykiem i grillowanym bakłażanem.


przepis na ciasto i przygotowanie: kilk

dodatki na wierzch pizzy:

-sos pomidorowy z bazylią, doprawiony solą i świeżo mielonym pieprzem - pomidory w kartoniku przelewamy do małego garnuszka, dodajemy dwie łyżki oliwy extra vergin, świeżą, drobno pokrojoną bazylię, doprawiamy do smaku i gotujemy na wolnym ogniu do zgęstnienia sosu.

-grillowany bakłażan: warzywo kroimy na plastry, solimy z obu stron, odstawiamy na 15 min. następnie plastry opłukujemy delikatnie wodą z soli, suszymy papierowym ręcznikiem, razem z papryką pokrojoną w paski polewamy delikatnie oliwą i na chwilkę odstawiamy.
bakłażana i paprykę grillujemy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej z obu stron.

-tuńczyk w oleju, odsączamy na sitku i delikatnie rozdrabniamy na mniejsze kawałki, ale nie na miazgę

- małe kulki mozzarelli oraz zielony ser pleśniowy lazur

- listki świeżej bazylii

po upieczeniu pizzę polewamy oliwą z oliwek extra vergin, posypujemy świeżo mieloną solą, pieprzem oraz świeżą bazylią.

smacznego :)





12 komentarzy:

  1. Bardzo smakowicie wygląda, uwielbiam pizzę i to, że ma tyle odmian :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna!:) ostatnio mam ochotę na baklazana właśnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. też często dodaję tuńczyka ale z bakłażanem go jeszcze nie łączyłam, pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  4. Z bakłażanem nigdy nie próbowałam. Ciekawy pomysł do zapamiętania:)

    OdpowiedzUsuń
  5. wow, coż za połączenie składników, muszę koniecznie wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. u mnie w weekend też była pizza, ale taka resztkowa, czyściłam lodówkę :) wyszło pysznie, ale chyba nie tak jak u Ciebie, dawno nie robiłam pizzy z tuńczykiem, narobiłaś mi smaka, bo wygląda bardzo apetycznie
    pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaka smakowita ! Taką domową pizzę lubię najbardziej :) !

    Pozdrawiam,


    http://mojapasjasmaku.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. jakie piękne rączki i lakier(!!!) ...na pizzę się wpraszam;p

    p.s. ...dostałaś????;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię grillowanego bakłażana na pizzy, choć nie jest to częsty dodatek :)

    OdpowiedzUsuń