składniki:
1 komplet młodej włoszczyzny
3 większe pieczarki
1 garść zielonej fasolki szparagowej
1/2 garści żółtej fasolki szparagowej
1/2 większego pomidora malinowego
kilka ziaren zielonego pieprzu
1 większe ziarno ziela angielskiego
1 średni listek laurowy
duża szczypta suszonego lubczyku
1,5 l wody mineralnej
2 duże łyżki oliwy z winogron
masło klarowane
sól
świeżo mielony pieprz
2 garście makaronu świderki
2 pełne łyżki śmietany 18 %
przygotowanie:
włoszczyznę przebrałam, oskrobałam marchewki i pietruszki oraz selera, z selerowej naci zastawiłam 2 - 3 ładniejsze. oczyściłam pora. umyte warzywa, po za nacią selera, pietruszki i porem, pokroiłam na mniejsze kawałki i wrzuciłam do garnka. przebrane i umyte fasolki pokroiłam też na mniejsze kawałki, dorzuciłam do warzyw, dodałam lubczyk, listek, ziele, pieprz w ziarnach, dolałam oliwę i mieszając chwilę całość podsmażyłam ( 5 - 7 minut ). następnie zalałam wodą, dodałam zielone części selera, trochę naci pietruszki ( ładniejsze gałązki z włoszczyzny), 1/2 pora ( mój był niezbyt duży ), zagotowałam i gotowałam na wolnym ogniu do miękkości warzyw.
w między czasie umyte i pokrojone pieczarki, lekko poddusiłam na maśle klarowanym ( ale tak żeby nie puściły dużo soku ), dodałam do gotującego wywaru.
gdy warzywa były miękkie, pomidora pokroiłam na cząstki, poddusiłam na maśle, dodałam do zupy i wymieszałam ( pojawił się fajny kolor i pyszny smak ).
gotową zupę zabieliłam śmietaną, doprawiłam do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem.
podałam z ugotowanymi al dente świderkami.
wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, przepis zapisałam i zrobię niedługo :)
OdpowiedzUsuńmniam!:) tez w lato wrzucam do zupy wiele warzyw, choć nie jestem ich wielka fanką.
OdpowiedzUsuńPs. gotowanie za głosowanie znów trwa!:)
jaki fajny garnuszek tudzież kubek ;D
OdpowiedzUsuńbardzo pyszna zupka:)
OdpowiedzUsuńfajny garnuszek i fajna zupka:))
OdpowiedzUsuńzupa latem to dla mnie podstawowa racja żywnościowa!
OdpowiedzUsuńsierotkamarysiawkuchni.blogspot.com
Bardzo smakowicie wygląda:)
OdpowiedzUsuńLatem takie zupy bardzo mi smakują:)
OdpowiedzUsuńZupa z młodych warzyw latem to jest to:-) Uwielbiam, choć nigdy nie dodaję pieczarek;-) Następnym razem spróbuję:-)
OdpowiedzUsuńja po prostu kocham takie zupy, w tym kubasie wygląda bardzo apetycznie, uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie :) letnie zupki - to jest to ;) a na letnią kolację polecam karkówkę z grilla http://www.zgrilla.pl/grillowana-karkowka-z-sosem-pomaranczowym/ pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńLeciutka :) Same świeże składniki latem. Pychotka :)
OdpowiedzUsuńdariawkuchni.
no prosze :) jak lekko i smacznie ;)
OdpowiedzUsuńŚwietna zupa! ; )
OdpowiedzUsuńLekka, idealna na letni obiad!
Ciekawa ta Twoja zupka! :)
OdpowiedzUsuń