inspiracja na to danie od Gosi - klik. zmiany to pomysł mój własny. wyszło bardzo smacznie no i zdrowo, więc na wyjątkowo późniejszą kolację danie polecane.
składniki:
2 średnie papryki
ok. 1, 5 szklanki kaszy orkiszowej drobnej ugotowanej na sypko
kawałek słodkiej cebuli
kawałek małej cukinii
kawałek ugotowanej na parze cielęciny ( u mnie był to udziec )
parmezan
sól
pieprz
świeży tymianek
odrobina słodkiej papryki
oliwa z oliwek
przygotowanie:
cebulkę drobno kroimy i delikatnie podsmażamy na oliwie. dodajemy do ugotowanej wcześniej kaszy. dodajemy również drobno pokrojone mięso, posiekany drobniutko tymianek - 3 spore gałązki, sól, pieprz, słodką paprykę, startą na drobnych oczkach cukinię oraz trochę parmezanu - 1 - 2 łyżeczki. całość dokładnie mieszamy.
myjemy paprykę, przekrawamy na pół, oczyszczamy z ziarenek i błonek i napełniamy przygotowanym farszem. z wierzchu posypujemy jeszcze parmezanem, skrapiamy oliwą i zapiekamy w 180 stopniach ok. 30 minut.
gotowe papryki możemy posypać świeżym tymiankiem. kolacja gotowa :)
życzę smacznego :)
widzę ze teraz faszerowane warzywa będą królować;-) pyszna wersja;-)
OdpowiedzUsuńsmacznie i zdrowo, w sam raz dla mnie:)
OdpowiedzUsuńOkazuje się, że znawczynią kasz nie jestem :-( Różne odmiany jęczmiennej, gryczaną, jaglaną, kuskus, ale orkiszową?! Naprawdę pierwsze słyszę i dlatego zaczerpnęłam wiedzy. Oczywiście wiedziałam, że orkisz jest odmianą pszenicy, ale zalet kaszy nie znałam.
OdpowiedzUsuńTeraz wiem i ... kupię :-)
W tym sezonie jeszcze nie robiłam papryki faszerowanej, a twoja propozycja bardzo apetycznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńnie próbowałam kaszy orkiszowej, ciekawe
OdpowiedzUsuńświetne, lubię nadziewane warzywa:d
OdpowiedzUsuńO jak miło ;-) ;-) pozdrawiam z wakacji! Pysznie wyglądają twoje papryki ;-)
OdpowiedzUsuńo, mam die papryki w lodówce ;D
OdpowiedzUsuń