piątek, 22 maja 2015

Pieczona pierś z indyka w marynacie miodowo - musztardowej.

Przygotowane w taki sposób mięso piersi indyka jest daniem nisko kalorycznym, idealnie smakuje z ryżem i warzywami. Wystudzone krojone w cienkie plasterki sprawdza się świetnie na kanapkach. 

Dzięki tej marynacie mięso z piersi indyka  ma niesamowity smak. Przygotowanie w ten sposób zajmuje może chwilę, ale warto  przeznaczyć trochę czasu na to, aby pierś poleżała w marynacie. Wiadomo, że mięso z piersi indyka jest dość suche, tak przygotowane  będzie miękkie i wilgotne w środku, a w smaku bardzo delikatne i mięciutkie.

Składniki:

ok. 700 g mięsa - pierś indyka w całości (u mnie eko i polecam)
sól
świeżo mielony pieprz kolorowy

Marynata:

4 łyżki miodu
3 łyżki musztardy dijon lub francuskiej
4 łyżki oliwy z oliwek
ok. 1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego z moździerza
1,5  łyżeczki słodkiej papryki
kilka gałązek świeżego tymianku
1 łyżka soku z cytryny
2-3 małe ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

Przygotowanie:

Wszystkie składniki marynaty mieszamy  w miseczce (gałązki tymianku dodałam w całości). Pierś myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Układamy w naczyniu żaroodpornym i dobrze nacieramy z każdej strony przygotowaną marynatą. Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. (Od czasu do czasu możemy przewrócić mięso na drugą stronę, aby dobrze marynata weszła w całość mięsa).

Następnego dnia przygotowane, zamarynowane mięso wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach ok. 1h. (Zbyt długie pieczenie spowoduje, że mięso stanie się wysuszone, więc tu musimy uważać i wyczuć ten moment, że to już). Gotowe w razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Smacznego :-)


11 komentarzy:

  1. idealnie soczyste....uwielbiam zajadać się dobrym mięsem, nie mam na myśli tylko źródła zakupu, ale i sposób przygotowania.....!

    OdpowiedzUsuń
  2. pycha. mięso wygląda na soczyste i rozpływające się w ustach, czyli takie jakie lubię. no i ta marynata - kuszące :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musowo zrobię taką pieczeń, cudownie wyszła! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. o kurczę muszę zrobić! albo raczej "ja indyczę" ;))

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawy pomysł - marynata mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajny pomysł na marynatę, pierś musi być pyszna i soczysta :)

    OdpowiedzUsuń
  7. robię taką pieczeń na święta ale tera też mam ochotę i własnie marynuję na jutrzejszy dzień.jest pyszna, soczysta i mięciutka. mój wnuczuś ją uwiebia :-)

    OdpowiedzUsuń