poniedziałek, 11 maja 2015

Młoda kapusta zasmażana.

Zasmażana kapusta to najlepsze danie na świecie. Najdelikatniejsza, najbardziej krucha, wprost rozpływająca się w buzi jest teraz i jeszcze na początku lata. Starsza też jest niczego sobie, ale wiadomo, młoda to zawsze młoda. Taka kapusta jest świetnym pomysłem na pyszny i prosty obiad. Naprawdę jest wyśmienita!



Składniki:

1 główka młodej kapusty
masło
bułka tarta
sól

Przygotowanie:

Z kapusty zdejmujemy zewnętrzne większe liście. Kroimy główkę na 4 części i następnie każda część jeszcze na pół. W dużym garnku gotujemy wodę, solimy. Na wrzątek wrzucamy kawałki kapusty i gotujemy 15 min, aż liście staną się miękkie. Wyławiamy i odsączamy na sitku.

Na mniejszą patelnię wsypujemy bułkę tartą, podgrzewamy i delikatnie przemieszamy. Gdy bułka się dobrze rozgrzeje na suchej patelni, dodajemy kawałek masła i chwilę całość podgrzewamy delikatnie mieszając.

Na drugą większą patelnię nagrzaną wkładamy kawałki kapusty, podgrzewamy aby odparowała woda i po chwili dodajemy kawałek masła delikatnie rozprowadzając je na liście kapusty. Tak przesmażoną kapustę wykładamy na talerz i z wierzchu delikatnie oprószamy przygotowaną bułką tartą. 

Smacznego :-)

Ps. A poniżej zdjęcia z popołudnia spędzonego w lesie i smakowania młodej zasmażanej kapusty :-)



4 komentarze:

  1. Ja wprost szaleję za taką kapustą, zresztą młodą to w każdej postaci zjem chętnie :))

    OdpowiedzUsuń
  2. o tak! najlepsza, najsmaczniejsza ever! uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. młoda kapusta to jest to ! :)

    OdpowiedzUsuń