Przepis na tę zapiekankę znalazłam w gazecie "To jest pyszne" numer 4.09-5.11.2013. Wyszła świetnie! Jest kolorowa, aromatyczna, taka jesienna :). Nam smakowała bardzo i na pewno jeszcze ją zrobimy nie raz. W przeciwieństwie do dużej dyni, dynia hokkaido ma jadalną skórkę. Jej smak jest słodki i świetnie nadaje się do przyrządzania zapiekanek.
składniki na dwie osoby:
1/2 małej dyni hokkaido
1/2 kg odmiany żółtej ziemniaków
200 g śmietany kremówki 30 %
250 g pieczarek
1/2 ząbka czosnku
1/2 cebuli (ja pominęłam, bo nie lubimy cebuli)
50g sera feta
1/2 pęczka natki pietruszki
2-3 łyżki oleju
sól
pieprz
przygotowanie:
dynię myjemy, łyżką usuwamy pestki. miąższ razem ze skórką kroimy w cienkie szpalty. ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry. dynię mieszamy z ziemniakami i przekładamy do naczynia żaroodpornego. śmietanę kremówkę mocno doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy do dyni i ziemniaków i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C z termoobiegiem 40-45 minut.
pieczarki obieramy, kroimy w plasterki. cebulkę i czosnek obieramy i drobniutko siekamy. pieczarki smażymy na patelni na oleju (ja pokrojone pieczarki wymieszałam z oliwą i podsmażyłam na patelni grillowej). cebulę i czosnek podsmażamy z pieczarkami, doprawiamy solą i pieprzem. część natki pietruszki kroimy, dodajemy do podsmażonych pieczarek i mieszamy.
po ok. 30 minutach pieczenia dyni i ziemniaków ze śmietanką, na wierzchu zapiekanki układamy podsmażone pieczarki oraz pokrojoną w kostkę fetę. pieczemy do końca. przed podaniem gotową zapiekankę posypujemy pozostałą natką pietruszki.
smacznego.
Ulu, jak Ty coś zrobisz to jest pyszne, znaczy tak wygląda, a jak wygląda to na pewno jest :))
OdpowiedzUsuńUlu, zdjęcia robisz bardzo dobre, są bardzo naturalne a potrawy wyglądają tak, jakbym je miała tuż przed nosem :) No po prostu mniam!
UsuńI ja się zgadzam! Mnie zdjęcia też się podobają i zawsze zachęcają do pożarcia tego, co na nich się znajduje- a to najważniejsze! Gotujesz, lubisz to i to widać. Zdjęcia to tylko "tło"!
UsuńZapiekankę, jak wszystko- pojadłabym! Zwłaszcza, że dziś nic nie mam na obiad, a padnięta jestem "jak koń po westernie" :D
Wyszła ładniejsza niż w gazecie! Piękna, kolorowa, pyszna! Dyni ze skórką jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńZrobimy na pewno:). Pozdrawiamy serdecznie.
OdpowiedzUsuńpysznie:)
OdpowiedzUsuńświetne! ja nie zapiekałam nigdy dyni w ten sposób, ale muszę kiedyś spróbować:)
OdpowiedzUsuńWczoraj kupiłam dynie nie mając pomysłu co z niej zrobię, a ta zapiekanka wygląda pysznie. Myślisz że ze zwykła dynia też będzie się komponować? :-)
OdpowiedzUsuńmyślę, że jak najbardziej, tylko trzeba ją obrać ze skórki
UsuńSmacznie! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńMam w domu trzy dynie różnej wielkości, ale ciągle szkoda mi... Pokroić zjeść i kupić nowe... Chyba tak zrobię dzisiaj z pierwszą - Twoją zapiekankę.
OdpowiedzUsuń:)
Usuńfajny pomysł na wykorzystanie dyni, ja miałam takie olbrzymie dynie, że ciągle coś z nich robię i one ciągle jeszcze sa :)
OdpowiedzUsuńAle pyszności, i jak ładnie kolorowo. Dynia fajnie się komponuje w twojej zapiekance :-)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa zapiekanka, i jak kolorowa:)
OdpowiedzUsuńCudownie podane - jak z obrazka :) ! Tylko pozazdrościć ;)
OdpowiedzUsuńMmm same pyszności w tej zapiekance :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńUla, wyglada apetycznie :) jak tylko dostane dynie to chetnie wyprobuje ten przepis ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kasia :)
UsuńSmakowity kąsek dla takich wielbicieli dyni, jak ja :-)
OdpowiedzUsuńPyszne, uwielbiam dynię i dania sezonowe :)))
OdpowiedzUsuńpyszności !
OdpowiedzUsuńkocham dyniowe przysmaki :)
OdpowiedzUsuńwiem że nikt nie lubi zostawiania linków do siebie, ale dzieki temu możemy się wszystkie odnależć :)
mam nadzieję że się nie gniewasz… :) u mnie jest wszystkiego po troszku - kuchnia moda kosmetyki zapachy :)
to juz ostatnie dni konkursu zapraszam :)
mybeautyjoy.blogspot.co.uk
Apetyczna propozycja :)
OdpowiedzUsuńZapiekanka musiała być obłędna:D Mniam!
OdpowiedzUsuń