wtorek, 22 października 2013

Zapiekanka z dyni hokkaido.


Przepis na tę zapiekankę znalazłam w gazecie "To jest pyszne" numer 4.09-5.11.2013. Wyszła świetnie! Jest kolorowa, aromatyczna, taka jesienna :). Nam smakowała bardzo i na pewno jeszcze ją zrobimy nie raz. W przeciwieństwie do dużej dyni, dynia hokkaido ma jadalną skórkę. Jej smak jest słodki i świetnie nadaje się do przyrządzania zapiekanek.

składniki na dwie osoby:

1/2 małej dyni hokkaido
1/2 kg odmiany żółtej ziemniaków
200 g śmietany kremówki 30 %
250 g pieczarek
1/2 ząbka czosnku
1/2 cebuli (ja pominęłam, bo nie lubimy cebuli)
50g sera feta
1/2 pęczka natki pietruszki
2-3 łyżki oleju
sól
pieprz

przygotowanie:

dynię myjemy, łyżką usuwamy pestki. miąższ razem ze skórką kroimy w cienkie szpalty. ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry. dynię mieszamy z ziemniakami i przekładamy do naczynia żaroodpornego. śmietanę kremówkę mocno doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy do dyni i ziemniaków i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C z termoobiegiem 40-45 minut.

pieczarki obieramy, kroimy w plasterki. cebulkę i czosnek obieramy i drobniutko siekamy. pieczarki smażymy na patelni na oleju (ja pokrojone pieczarki wymieszałam z oliwą i podsmażyłam na patelni grillowej).  cebulę i czosnek podsmażamy z pieczarkami, doprawiamy solą i pieprzem. część natki pietruszki kroimy, dodajemy do podsmażonych pieczarek i mieszamy. 

po ok. 30 minutach pieczenia dyni i ziemniaków ze śmietanką, na wierzchu zapiekanki układamy podsmażone pieczarki oraz pokrojoną w kostkę fetę. pieczemy do końca. przed podaniem gotową zapiekankę posypujemy pozostałą natką pietruszki.

smacznego.

29 komentarzy:

  1. Ulu, jak Ty coś zrobisz to jest pyszne, znaczy tak wygląda, a jak wygląda to na pewno jest :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ulu, zdjęcia robisz bardzo dobre, są bardzo naturalne a potrawy wyglądają tak, jakbym je miała tuż przed nosem :) No po prostu mniam!

      Usuń
    2. I ja się zgadzam! Mnie zdjęcia też się podobają i zawsze zachęcają do pożarcia tego, co na nich się znajduje- a to najważniejsze! Gotujesz, lubisz to i to widać. Zdjęcia to tylko "tło"!
      Zapiekankę, jak wszystko- pojadłabym! Zwłaszcza, że dziś nic nie mam na obiad, a padnięta jestem "jak koń po westernie" :D

      Usuń
  2. Wyszła ładniejsza niż w gazecie! Piękna, kolorowa, pyszna! Dyni ze skórką jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobimy na pewno:). Pozdrawiamy serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. świetne! ja nie zapiekałam nigdy dyni w ten sposób, ale muszę kiedyś spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wczoraj kupiłam dynie nie mając pomysłu co z niej zrobię, a ta zapiekanka wygląda pysznie. Myślisz że ze zwykła dynia też będzie się komponować? :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że jak najbardziej, tylko trzeba ją obrać ze skórki

      Usuń
  6. Mam w domu trzy dynie różnej wielkości, ale ciągle szkoda mi... Pokroić zjeść i kupić nowe... Chyba tak zrobię dzisiaj z pierwszą - Twoją zapiekankę.

    OdpowiedzUsuń
  7. fajny pomysł na wykorzystanie dyni, ja miałam takie olbrzymie dynie, że ciągle coś z nich robię i one ciągle jeszcze sa :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale pyszności, i jak ładnie kolorowo. Dynia fajnie się komponuje w twojej zapiekance :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ciekawa zapiekanka, i jak kolorowa:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudownie podane - jak z obrazka :) ! Tylko pozazdrościć ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mmm same pyszności w tej zapiekance :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ula, wyglada apetycznie :) jak tylko dostane dynie to chetnie wyprobuje ten przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Smakowity kąsek dla takich wielbicieli dyni, jak ja :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszne, uwielbiam dynię i dania sezonowe :)))

    OdpowiedzUsuń
  15. kocham dyniowe przysmaki :)
    wiem że nikt nie lubi zostawiania linków do siebie, ale dzieki temu możemy się wszystkie odnależć :)
    mam nadzieję że się nie gniewasz… :) u mnie jest wszystkiego po troszku - kuchnia moda kosmetyki zapachy :)
    to juz ostatnie dni konkursu zapraszam :)
    mybeautyjoy.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń
  16. Zapiekanka musiała być obłędna:D Mniam!

    OdpowiedzUsuń