poniedziałek, 14 października 2013

Drożdżowe mini ślimaki z ricottą i żurawiną.

 
Jakiś czas temu kupiłam jedno opakowanie serka ricotta, mając nadzieję, że szybko go wykorzystam. I tak czas sobie mijał, aż do wczoraj  rana, gdy wyjmowałam coś z lodówki i zauważyłam, że jeśli natychmiast nie zużyję tej ricotty mogę już o niej zapomnieć ;). I tak na wczorajsze śniadanie powstały pyszne drożdżowe mini ślimaki z serkiem ricotta i żurawiną (najpierw pomyślałam o rodzynkach, ale gdy na półce zobaczyłam żurawinę, pomyślałam - czemu nie).

składniki na ciasto drożdżowe i przygotowanie tutaj - klik. lubię swoje sprawdzone przepisy więc nic nie kombinuję. z połowy ciasta zrobiłam ślimaki (bo na tyle wystarczyło mi ricotty), a z drugiej polowy zaplotłam chałkę i z wierzchu posypałam grubym cukrem.

składniki na nadzienie:

1 op. sera ricotta
1 mały cukier waniliowy
garść suszonej żurawiny

składniki wymieszać. gotowe ciasto drożdżowe rozwałkować na równy kwadratowy placek, posmarować nadzieniem, delikatnie zwinąć w rulon, pokroić na grubsze plastry, układać na blaszce. z wierzchu delikatnie posmarować jajkiem rozbełtanym z wodą. piec góra 25 minut w 175 stopniach. (uważać, żeby nie przypalić!) 

duże łasuchy dodatkowo mogą z wierzchu polukrować bułeczki, ale ja do takich nie należę ;), od kilku dni ograniczamy ilość spożycia cukru :)




19 komentarzy:

  1. Jakie śliczne, w sam raz do pracy albo na spacer :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale cudne :) Uwielbiam takie odrywane bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię drożdżóweczki, a te muszą być przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. pysznie wyglądają, porywam dwie bułeczki!;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uroczy pomysł :) zwłaszcza żurawina...pychotka ...

    OdpowiedzUsuń
  6. Śliczne! Zazdroszczę takiego śniadania ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. taka to i ja chetnie bym schrupala na śniadanie, a nawet na kolację:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uleńko,znowu mnie zachwycasz!!!I znowu Twój przepis będzie u mnie przepisem ulubionym.

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie najbardziej lubię takie odrywane drożdżówki:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dzień dobry, Zwracam się z uprzejmą prośbą o podanie kontaktowego adresu e-mail na kontakt@blog-media.pl w celu umożliwienia przekazania propozycji współpracy. Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. zawsze mnie zachwycają te drożdżowe ślimaczki...
    cudne są - aż się ręka sama po nie wyciąga ...
    pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  12. Takie śniadanie to śniadanie-ideał ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Śliczne ślimaczki. A jakie musiały być pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń