sobota, 5 października 2013

Drożdżowa maślana bułka.

Bułka jest przepyszna! Pachnie lekko drożdżami, jest mięciutka. Idealna na dzisiejsze śniadanie! Zajadamy ją z masłem, konfiturą, a ja lubię najbardziej samą, bez niczego, do kubka dobrej kawy lub herbaty i jestem szczęśliwa :). Przyznam się wam, że gdy wczoraj bardzo późnym wieczorem (na pewno było już po 24 ;)) wyjęłam ją z piecyka, nie mogłam się powstrzymać i obskubałam spory kawałek chrupiącej, ciepłej skórki ;).

składniki:

400 g mąki pszennej 450
3 małe żółtka
1 całe jajko
1 cukier waniliowy
80-100 g cukru
150 ml ciepłego mleka
60 g roztopionego, schłodzonego masła
1 torebka suszonych drożdży

plus:

1 jajko
cukier perlisty 

przygotowanie:

z podanych składników zagniatamy ciasto drożdżowe: mąkę przesiewamy do miski, wsypujemy drożdże, dodajemy jajka wymieszane z cukrem i cukrem waniliowym, letnie mleko i delikatnie wyrabiamy przez chwilę ciasto. następnie dodajemy roztopione masło i dalej wyrabiamy. ciasto musi być gładkie, lśniące i elastyczne. przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-1,5h do wyrośnięcia. po wyrośnięciu ciasto wyciągamy ostrożnie z miski na oprószoną mąką stolnicę. wyrabiamy  delikatnie podłużny placek. przecinamy  go wzdłuż na trzy części i pleciemy warkocz podwijając końcówki. przekładamy do formy i odstawiamy jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia.

gdy ciasto wyrośnie, smarujemy rozmąconym jajkiem z odrobiną wody i posypujemy cukrem perlistym.

ja ciasta drożdżowe zawsze piekę z termoobiegiem w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni. czas: 25-30 minut do tzw. suchego patyczka. studzę na kratce.





13 komentarzy:

  1. Pyszności ,też dziś piekę drożdżowe,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. nie ma nic lepszego niż domowe wypieki drożdżowe:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniała, uwielbiam drożdżowe wypieki! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja uwielbiam ciasto drożdżowe popijać zimnym mlekiem, to połączenie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm to faktycznie śniadanie idealne

    OdpowiedzUsuń
  6. O rany sam wygląd zachęca, o smaku i zapachu nie wspomnę:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ dzisiaj szalejesz,biorę bułeczki,są zaklepane i już są w moich planach:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że podobają się :))))))))))))

      Usuń
  8. Oj uwielbiam takie buleczki do herbatki!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam domową chałkę;):) Jak zwykle narobiłaś mi tylko smaka;):) Ula czy Ty musisz mieszkać tak daleko?:(

    OdpowiedzUsuń
  10. Ojej! Cóż za wspaniały przepis na bułkę! :D

    OdpowiedzUsuń