wtorek, 23 lipca 2013

Papryka faszerowana kaszą orkiszową.


  
inspiracja na to danie od Gosi - klik. zmiany to pomysł mój własny. wyszło bardzo smacznie no i zdrowo, więc na wyjątkowo późniejszą kolację danie polecane. 

składniki:

2 średnie papryki
ok. 1, 5 szklanki kaszy orkiszowej drobnej ugotowanej na sypko
kawałek słodkiej cebuli
kawałek małej cukinii
kawałek ugotowanej na parze cielęciny ( u mnie był to udziec )
parmezan
sól
pieprz
świeży tymianek
odrobina słodkiej papryki
oliwa z oliwek

przygotowanie:

cebulkę drobno kroimy i delikatnie podsmażamy na oliwie. dodajemy do ugotowanej wcześniej kaszy. dodajemy również drobno pokrojone mięso, posiekany drobniutko tymianek - 3 spore gałązki, sól, pieprz, słodką paprykę, startą na drobnych oczkach cukinię oraz trochę parmezanu - 1 - 2 łyżeczki. całość dokładnie mieszamy.

myjemy paprykę, przekrawamy na pół, oczyszczamy z ziarenek i błonek i napełniamy przygotowanym farszem. z wierzchu posypujemy jeszcze parmezanem, skrapiamy oliwą i zapiekamy w 180 stopniach ok. 30 minut. 

gotowe papryki możemy  posypać świeżym tymiankiem.  kolacja gotowa :)

życzę smacznego :)



8 komentarzy:

  1. widzę ze teraz faszerowane warzywa będą królować;-) pyszna wersja;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. smacznie i zdrowo, w sam raz dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Okazuje się, że znawczynią kasz nie jestem :-( Różne odmiany jęczmiennej, gryczaną, jaglaną, kuskus, ale orkiszową?! Naprawdę pierwsze słyszę i dlatego zaczerpnęłam wiedzy. Oczywiście wiedziałam, że orkisz jest odmianą pszenicy, ale zalet kaszy nie znałam.
    Teraz wiem i ... kupię :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. W tym sezonie jeszcze nie robiłam papryki faszerowanej, a twoja propozycja bardzo apetycznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  5. nie próbowałam kaszy orkiszowej, ciekawe

    OdpowiedzUsuń
  6. świetne, lubię nadziewane warzywa:d

    OdpowiedzUsuń
  7. O jak miło ;-) ;-) pozdrawiam z wakacji! Pysznie wyglądają twoje papryki ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. o, mam die papryki w lodówce ;D

    OdpowiedzUsuń