składniki:
440 g mąki
200g masła
5 średnich jajek
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g drobnego cukru do pieczenia
2 łyżki kakao
szczypta soli
słoik konfitury z czerwonej porzeczki firmy Krokus
świeże czerwone porzeczki do dekoracji
przygotowanie:
mąkę
z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę, dodajemy 2 łyżki
cukru, żółtka oraz szczyptę soli i szybko zagniatamy ciasto. gotowe
ciasto dzielimy na 3 części, do jednej dodajemy kakao i jeszcze raz
zagniatamy. każdą część ciasta wkładamy do foliowej torebki i dobrze
chłodzimy w lodówce.
białka z pozostałą ilością cukru ubijamy na sztywno.
przygotowujemy
tortownicę - natłuszczamy i delikatnie oprószamy bułką tartą, lub
wykładamy papierem do pieczenia. na dno tortownicy ścieramy najpierw
na tarce jasną część ciasta, smarujemy grubą warstwą konfitury
porzeczkowej ( możemy dodać również dodatkowo trochę świeżej czerwonej porzeczki ), na to zcieramy ciemną część ciasta, a na wierzch
delikatnie wylewamy ubitą pianę z białek.
pieczemy w temp. 180 stopni ok. 50 minut. po wystudzeniu dekorujemy świeżymi owocami czerwonej porzeczki.
Zawsze się zastanawiałam, skąd się wzięła nazwa tego ciasta i do dziś nie wiem. Kojarzy się strasznie, ale na szczęście smakuje wspaniale! I tak pysznie wygląda, też muszę taki upiec :)
OdpowiedzUsuńzgadza się! nazwa mało apetyczna i krzywdząca, bo ciasto jest przepyszne! :)))))
Usuńo rany, Ulaa!! jakie ciasto;D
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam pleśniaka, ale nabrałam na niego wielkiej ochoty, uwielbiam porzeczki:-)
OdpowiedzUsuńpięknie Ci wyszedł! ja uwielbiam to ciasto:)
OdpowiedzUsuńOjjjj uwielbiam to ciasto, choć z porzeczkami jeszcze nie próbowałam :) Mniaaam
OdpowiedzUsuńMoja mama robi takie ciacho, ale z czarną porzeczką. Zaciekawiłaś mnie, bo ja za czerwoną przepadam :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto, jest niesamowicie pyszne, takie letnie, cudowne. Mniam!j
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto. Nie robiłam pleśniak chyba z 15lat. Czas to nadrobić:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłem, nigdy nie robiłam, a widać, że to fajne ciacho;)
OdpowiedzUsuńsama nigdy nie robiłam, a przepis gdzieś zakopany mam:)
OdpowiedzUsuńo ja Cię, ale apetyyyycznie wygląda :) chyba sie skusze i zrobie :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam <3
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wygląda. Może się skuszę, i upiekę, bo trudno mu się oprzeć! Pozdr
OdpowiedzUsuń