piątek, 26 lipca 2013

Pleśniak.


składniki:

440 g mąki
200g masła
5 średnich jajek
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g drobnego cukru do pieczenia
2 łyżki kakao
szczypta soli
słoik konfitury z czerwonej porzeczki firmy Krokus
świeże czerwone porzeczki do dekoracji

przygotowanie:

mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę, dodajemy 2 łyżki cukru, żółtka oraz szczyptę soli i szybko zagniatamy ciasto. gotowe ciasto dzielimy na 3 części, do jednej dodajemy kakao i jeszcze raz zagniatamy. każdą część ciasta wkładamy do foliowej torebki i dobrze chłodzimy w lodówce.
białka z pozostałą ilością cukru ubijamy na sztywno.
przygotowujemy tortownicę - natłuszczamy i delikatnie oprószamy bułką tartą, lub wykładamy papierem do pieczenia. na dno tortownicy  ścieramy najpierw  na tarce jasną część ciasta, smarujemy grubą warstwą konfitury porzeczkowej ( możemy dodać również dodatkowo trochę świeżej czerwonej porzeczki ), na to zcieramy ciemną część ciasta, a na wierzch delikatnie wylewamy ubitą pianę z białek.
pieczemy w temp. 180 stopni ok. 50 minut. po wystudzeniu dekorujemy świeżymi owocami czerwonej porzeczki.

smacznego.

15 komentarzy:

  1. Zawsze się zastanawiałam, skąd się wzięła nazwa tego ciasta i do dziś nie wiem. Kojarzy się strasznie, ale na szczęście smakuje wspaniale! I tak pysznie wygląda, też muszę taki upiec :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zgadza się! nazwa mało apetyczna i krzywdząca, bo ciasto jest przepyszne! :)))))

      Usuń
  2. o rany, Ulaa!! jakie ciasto;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam pleśniaka, ale nabrałam na niego wielkiej ochoty, uwielbiam porzeczki:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. pięknie Ci wyszedł! ja uwielbiam to ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ojjjj uwielbiam to ciasto, choć z porzeczkami jeszcze nie próbowałam :) Mniaaam

    OdpowiedzUsuń
  6. Moja mama robi takie ciacho, ale z czarną porzeczką. Zaciekawiłaś mnie, bo ja za czerwoną przepadam :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam to ciasto, jest niesamowicie pyszne, takie letnie, cudowne. Mniam!j

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne ciasto. Nie robiłam pleśniak chyba z 15lat. Czas to nadrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy nie jadłem, nigdy nie robiłam, a widać, że to fajne ciacho;)

    OdpowiedzUsuń
  10. sama nigdy nie robiłam, a przepis gdzieś zakopany mam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. o ja Cię, ale apetyyyycznie wygląda :) chyba sie skusze i zrobie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo smakowicie wygląda. Może się skuszę, i upiekę, bo trudno mu się oprzeć! Pozdr

    OdpowiedzUsuń