czwartek, 18 lipca 2013

Pizza z kurkami z serii najsmaczniejszych.


  
sprawdzony już nie raz przepis na ciasto: klik

z tej porcji ciasta wychodzą 3 pizze o średnicy 25 - 30 cm. nie zjadamy trzech porcji na raz i najczęściej jakąś część ciasta mrożę, a jak jest ochota tylko rozmrozić i gotowe. i dzisiaj właśnie tak było. ze schowanego ciasta w zamrażalniku spokojnie wyszły dwie spore pizze.

składniki na wierzch:

2 duże garście kurek
1 łyżka świeżego koperku
ser mozzarella
zielony ser pleśniowy  lazur
grana padano parmesan

oczyszczone kurki podsmażamy ok. 15 minut na maśle, w trakcie podduszania dodajemy pokrojony drobniutko koperek, doprawiamy solą i mieszamy.

sos pomidorowy:

5 pomidorów malinowych
garść świeżej bazylii
świeże oregano 3 - 4 spore gałązki
sól
pieprz
oliwa extra vergin

obieram pomidory ze skórki, kroję do garnuszka z grubym dnem na mniejsze kawałki, dodaję oliwę, pokrojone zioła, gotuję na małym ogniu do zgęstnienia sosu. im dłużej i wolniej się taki sos gotuje tym bardziej jest smaczniejszy. doprawiam solą i pieprzem.

przygotowanie pizzy:

ciasto rozwałkowuję na cienkie placki, układam na blaszce posmarowanej oliwą, smaruję przygotowanym sosem pomidorowym, na wierzch rozkładam przygotowane kurki, układam sery, posypuję grana padano. wstawiam do piekarnika 190 stopni na 15 - 20 minut. 

gotową pizzę posypuję świeżo zmielonym pieprzem, liśćmi bazylii i koniecznie podaję z sosem czosnkowym : jogurt bałkański light mieszam z kilkoma ząbkami przeciśniętego czosnku, doprawiam solą i pieprzem.

smacznego! :)



23 komentarze:

  1. Wygląda pysznie, fajne zdjęcia, a gdzie reszta? :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Widzę,że nadajemy na tych samych falach:)Kurki rządzą!!!A Twoja pizza spowodowała u mnie ślinotok,więc ją muszę zrobić!!!Masz fenomenalne pomysły kulinarne!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurkowej pizzy jeszcze nie jadłam, pyszna musi być :)

    OdpowiedzUsuń
  4. oj, ale super, lubie pizzę, taką domową :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przeglądanie twoich postów ma jedną wadę-natychmiast robię się głodna:))

    OdpowiedzUsuń
  6. Pychotka mniaam :) !


    http://mojapasjasmaku.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. tak, zdecydowanie narobiłaś mi smaku na pizzę! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pizza i kuchnia włoska to moje uzależnienie! Wygląda pysznie :D
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. oo, kolejny sprawdzony przepis, super...;] i.... lubię zdjęcia z tłem ;]

    OdpowiedzUsuń
  10. Odpowiedzi
    1. dzięki Justynka, cieszę się, że się podoba :)

      Usuń
  11. super pomysł, na pewno wypróbuję bo kurki uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  12. cudnie wygląda!:) tylko wcinać ze smakiem:D

    OdpowiedzUsuń
  13. uwielbiam taka domowa pizze :) a z kurkami jeszcze nie jadlam :P

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam kurki. Dodaję je do żurku.

    OdpowiedzUsuń