sprawdzony już nie raz przepis na ciasto: klik
z tej porcji ciasta wychodzą 3 pizze o średnicy 25 - 30 cm. nie zjadamy trzech porcji na raz i najczęściej jakąś część ciasta mrożę, a jak jest ochota tylko rozmrozić i gotowe. i dzisiaj właśnie tak było. ze schowanego ciasta w zamrażalniku spokojnie wyszły dwie spore pizze.
składniki na wierzch:
2 duże garście kurek
1 łyżka świeżego koperku
ser mozzarella
zielony ser pleśniowy lazur
grana padano parmesan
oczyszczone kurki podsmażamy ok. 15 minut na maśle, w trakcie podduszania dodajemy pokrojony drobniutko koperek, doprawiamy solą i mieszamy.
sos pomidorowy:
5 pomidorów malinowych
garść świeżej bazylii
świeże oregano 3 - 4 spore gałązki
sól
pieprz
oliwa extra vergin
obieram pomidory ze skórki, kroję do garnuszka z grubym dnem na mniejsze kawałki, dodaję oliwę, pokrojone zioła, gotuję na małym ogniu do zgęstnienia sosu. im dłużej i wolniej się taki sos gotuje tym bardziej jest smaczniejszy. doprawiam solą i pieprzem.
przygotowanie pizzy:
ciasto rozwałkowuję na cienkie placki, układam na blaszce posmarowanej oliwą, smaruję przygotowanym sosem pomidorowym, na wierzch rozkładam przygotowane kurki, układam sery, posypuję grana padano. wstawiam do piekarnika 190 stopni na 15 - 20 minut.
gotową pizzę posypuję świeżo zmielonym pieprzem, liśćmi bazylii i koniecznie podaję z sosem czosnkowym : jogurt bałkański light mieszam z kilkoma ząbkami przeciśniętego czosnku, doprawiam solą i pieprzem.
smacznego! :)
Wygląda pysznie, fajne zdjęcia, a gdzie reszta? :-)
OdpowiedzUsuńjest już i reszta Aniu ;))
UsuńI bardzo fajnie - dzięki !
UsuńWidzę,że nadajemy na tych samych falach:)Kurki rządzą!!!A Twoja pizza spowodowała u mnie ślinotok,więc ją muszę zrobić!!!Masz fenomenalne pomysły kulinarne!!!
OdpowiedzUsuńdziękuję Beatka :)
UsuńKurkowej pizzy jeszcze nie jadłam, pyszna musi być :)
OdpowiedzUsuńbardzo pyszna :)
Usuńoj, ale super, lubie pizzę, taką domową :)
OdpowiedzUsuńPrzeglądanie twoich postów ma jedną wadę-natychmiast robię się głodna:))
OdpowiedzUsuń:))))))))
UsuńPychotka mniaam :) !
OdpowiedzUsuńhttp://mojapasjasmaku.blogspot.com/
Najlepsza pizza domowa:)
OdpowiedzUsuńtak, zdecydowanie narobiłaś mi smaku na pizzę! :)
OdpowiedzUsuńPizza i kuchnia włoska to moje uzależnienie! Wygląda pysznie :D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
oo, kolejny sprawdzony przepis, super...;] i.... lubię zdjęcia z tłem ;]
OdpowiedzUsuńtrochę kuchennego bałaganu ;)
Usuńwygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńdzięki Justynka, cieszę się, że się podoba :)
Usuńsuper pomysł, na pewno wypróbuję bo kurki uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńcudnie wygląda!:) tylko wcinać ze smakiem:D
OdpowiedzUsuń:)
Usuńuwielbiam taka domowa pizze :) a z kurkami jeszcze nie jadlam :P
OdpowiedzUsuńUwielbiam kurki. Dodaję je do żurku.
OdpowiedzUsuń