składniki na ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
80 g cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli
składniki łączymy, szybko zagniatamy, formujemy kulę, owijamy folią i chłodzimy w lodówce ok. 30 minut. ( jeżeli ciasto będzie za sypkie można dodać łyżkę zimnej wody. )
schłodzone ciasto wykładamy w naczyniu na tartę, obciążamy grochem i pieczemy do lekkiego zrumienienia w 180 stopniach.
składniki na wierzch:
ok. 140 g śmietany kremówki 30%
3 żółtka
ok. 50 g drobnego cukru
maliny, borówki, morele
świeży tymianek
2 - 3 łyżki bułki tartej
2 - 3 łyżki bułki tartej
żółtka oddzielamy od białek, dodajemy cukier i ubijamy na puszystą masę. kremówkę ubijamy na sztywno, łączymy z masą żółtkową i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
podpieczony spód tarty oprószamy bułką tartą, wylewamy przygotowaną masę, delikatnie wkładamy pokrojone morele i borówki. wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut, aż wierz się zarumieni.
po wyjęciu dekorujemy malinami oraz gałązkami tymianku. czekamy, aż tarta przestygnie i dopiero kroimy :).
pięknie się prezentuje!!
OdpowiedzUsuńpysznie wyglada:)
OdpowiedzUsuńi tak smakuje :)
Usuńpysznie i owocowo! idealnie na wakacje.
OdpowiedzUsuńKocham ciasta z owocami! Zaintrygował mnie dodatek tymianku, ciekawe, jak smakuje na słodko :)
OdpowiedzUsuńmi tymianek bardzo pasuje do moreli i mi smakowało gdy jedząc czułam smak tymiankowy, no ale reszta domowników - ta męska trochę się krzywiła ;), ale ta część domowników nie lubi koperku, natki pietruszki i tym podobnych zielonych rzeczy :)
Usuńale ładniutka :)
OdpowiedzUsuńMniami! Fajny dodatek ziół :)
OdpowiedzUsuńpiękna!!! aż zasnąć nie będę mogła marząc o niej ;-)
OdpowiedzUsuńhttp://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/
Podoba mi się ta kombinacja owoców! Z tymiankiem jeszcze nie robiłam żadnego ciasta.
OdpowiedzUsuńja lubię takie kombinacje i nutka tymianku mi tutaj bardzo pasuje :))
Usuńjak z obrazka! piękna :)
OdpowiedzUsuńale piękna taka w sam raz do kawy;)
OdpowiedzUsuńfantastyczna, na pewno bardzo smaczna!:)
OdpowiedzUsuńz tymiankiem ciasta jeszcze nie robiłam, ciekawe:) ale za to owoce na wierzchu wyglądają uroczo:)
OdpowiedzUsuńu mnie też dziś tarta, ale z agrestem :) Świetne połączenie borówki i morele ;) spróbuje :)
OdpowiedzUsuńjak z obrazka! :) moje ulubione owoce widzę!
OdpowiedzUsuńFajna jak nie wiem co !
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! Narobiłaś mi smaku na tartę :)
OdpowiedzUsuńślicznie wygląda i pewnie pysznie smakuje:)
OdpowiedzUsuńA jak to sie stało, że ja ją widzę dopiero dziś?
OdpowiedzUsuńPiękna i kolorowa ta Twoja tarta. Cudnie się na zdjęciach prezentuje :) Coraz więcej tymianku się na blogach pojawia. Słyszałam, że zarówno tymianek, jak i rozmaryn pasuje do moreli, brzoskwiń i śliwek. Będę musiała wypróbować!
tarta bardzo nam smakowała, choć nie wszystkim - szczególnie męskiej stronie dodatek tymianku, no trzeba lubić takie połączenia, ale dla mnie ok, ja lubię tymianek :)
Usuń