piątek, 19 lipca 2013

Tarta borówkowo - morelowa.


składniki na ciasto:

200 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
80 g cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli

składniki łączymy, szybko  zagniatamy, formujemy kulę, owijamy folią i chłodzimy  w lodówce ok. 30 minut. ( jeżeli ciasto będzie za sypkie można dodać łyżkę zimnej wody. )
schłodzone ciasto wykładamy w naczyniu na tartę, obciążamy grochem i pieczemy do lekkiego zrumienienia w 180 stopniach.

składniki na wierzch:

ok. 140 g śmietany kremówki 30%
3 żółtka
ok. 50 g drobnego cukru
maliny, borówki, morele
świeży tymianek
2 - 3 łyżki bułki tartej

żółtka oddzielamy od białek, dodajemy cukier i ubijamy na puszystą masę. kremówkę ubijamy na sztywno, łączymy z masą żółtkową i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
podpieczony spód tarty oprószamy bułką tartą, wylewamy przygotowaną masę, delikatnie wkładamy pokrojone morele i borówki. wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut, aż wierz się zarumieni.
po wyjęciu dekorujemy malinami oraz gałązkami tymianku. czekamy, aż tarta przestygnie i dopiero kroimy :).
 

23 komentarze:

  1. pysznie i owocowo! idealnie na wakacje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham ciasta z owocami! Zaintrygował mnie dodatek tymianku, ciekawe, jak smakuje na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mi tymianek bardzo pasuje do moreli i mi smakowało gdy jedząc czułam smak tymiankowy, no ale reszta domowników - ta męska trochę się krzywiła ;), ale ta część domowników nie lubi koperku, natki pietruszki i tym podobnych zielonych rzeczy :)

      Usuń
  3. piękna!!! aż zasnąć nie będę mogła marząc o niej ;-)

    http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Podoba mi się ta kombinacja owoców! Z tymiankiem jeszcze nie robiłam żadnego ciasta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja lubię takie kombinacje i nutka tymianku mi tutaj bardzo pasuje :))

      Usuń
  5. ale piękna taka w sam raz do kawy;)

    OdpowiedzUsuń
  6. fantastyczna, na pewno bardzo smaczna!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. z tymiankiem ciasta jeszcze nie robiłam, ciekawe:) ale za to owoce na wierzchu wyglądają uroczo:)

    OdpowiedzUsuń
  8. u mnie też dziś tarta, ale z agrestem :) Świetne połączenie borówki i morele ;) spróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  9. jak z obrazka! :) moje ulubione owoce widzę!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda przepysznie! Narobiłaś mi smaku na tartę :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ślicznie wygląda i pewnie pysznie smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  12. A jak to sie stało, że ja ją widzę dopiero dziś?
    Piękna i kolorowa ta Twoja tarta. Cudnie się na zdjęciach prezentuje :) Coraz więcej tymianku się na blogach pojawia. Słyszałam, że zarówno tymianek, jak i rozmaryn pasuje do moreli, brzoskwiń i śliwek. Będę musiała wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tarta bardzo nam smakowała, choć nie wszystkim - szczególnie męskiej stronie dodatek tymianku, no trzeba lubić takie połączenia, ale dla mnie ok, ja lubię tymianek :)

      Usuń