przepis na ciasto i przygotowanie: kilk
dodatki na wierzch pizzy:
-sos pomidorowy z bazylią, doprawiony solą i świeżo mielonym pieprzem - pomidory w kartoniku przelewamy do małego garnuszka, dodajemy dwie łyżki oliwy extra vergin, świeżą, drobno pokrojoną bazylię, doprawiamy do smaku i gotujemy na wolnym ogniu do zgęstnienia sosu.
-grillowany bakłażan: warzywo kroimy na plastry, solimy z obu stron, odstawiamy na 15 min. następnie plastry opłukujemy delikatnie wodą z soli, suszymy papierowym ręcznikiem, razem z papryką pokrojoną w paski polewamy delikatnie oliwą i na chwilkę odstawiamy.
bakłażana i paprykę grillujemy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej z obu stron.
bakłażana i paprykę grillujemy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej z obu stron.
-tuńczyk w oleju, odsączamy na sitku i delikatnie rozdrabniamy na mniejsze kawałki, ale nie na miazgę
- małe kulki mozzarelli oraz zielony ser pleśniowy lazur
- listki świeżej bazylii
- listki świeżej bazylii
po upieczeniu pizzę polewamy oliwą z oliwek extra vergin, posypujemy świeżo mieloną solą, pieprzem oraz świeżą bazylią.
smacznego :)
Bardzo smakowicie wygląda, uwielbiam pizzę i to, że ma tyle odmian :)
OdpowiedzUsuńŚwietna!:) ostatnio mam ochotę na baklazana właśnie:)
OdpowiedzUsuńteż często dodaję tuńczyka ale z bakłażanem go jeszcze nie łączyłam, pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńZ bakłażanem nigdy nie próbowałam. Ciekawy pomysł do zapamiętania:)
OdpowiedzUsuńwow, coż za połączenie składników, muszę koniecznie wypróbować ;)
OdpowiedzUsuńu mnie w weekend też była pizza, ale taka resztkowa, czyściłam lodówkę :) wyszło pysznie, ale chyba nie tak jak u Ciebie, dawno nie robiłam pizzy z tuńczykiem, narobiłaś mi smaka, bo wygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło!
Wspaniała:)
OdpowiedzUsuńJaka smakowita ! Taką domową pizzę lubię najbardziej :) !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
http://mojapasjasmaku.blogspot.com/
jakie piękne rączki i lakier(!!!) ...na pizzę się wpraszam;p
OdpowiedzUsuńp.s. ...dostałaś????;)
Lubię grillowanego bakłażana na pizzy, choć nie jest to częsty dodatek :)
OdpowiedzUsuńMmmm, wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuń