składniki:
6 podwójnych wątróbek drobiowych
2 szalotki
1 młoda marchewka
3/4 jabłka
1 łyżka masła klarowanego
sól
pieprz
suszony majeranek
przygotowanie:
wątróbkę delikatnie opłukałam wodą, oczyściłam z żyłek. na patelni rozgrzałam masło i wrzuciłam wątróbki. obsmażyłam na dość ostrym ogniu z każdej strony. następnie zmniejszyłam płomień, dodałam pokrojoną w plasterki cebulkę oraz obrane, pokrojone w ósemki jabłka i marchewkę pokrojoną w cienkie plasterki. doprawiłam solą i pieprzem, oraz roztartym w dłoniach majerankiem. całość dusiłam jeszcze przez chwilę pod przykryciem na małym ogniu, aż wątróbka się usmażyła , a jabłko i marchewka były miękkie.
smacznego.
z jabłkiem nie robiłam, zawsze tylko z cebulką:)
OdpowiedzUsuńomg! jak ja nie lubie watróbki ;D
OdpowiedzUsuńa ja uwielbiam wątróbkę :D
OdpowiedzUsuńSzkoda, że w domu tylko ja jem wątrobkę;-( Pycha:-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam taką wątróbeczkę ;)
OdpowiedzUsuńjestem fanką wątróbki :)
OdpowiedzUsuń