niedziela, 19 stycznia 2014

Szkockie ciasteczka shortbread.



Te ciasteczka pochodzą ze Szkocji. Jest to tradycyjny szkocki deser, a przepis na te ciasteczka w Szkocji to ogromny skarb! W wersji tradycyjnej shortbread składa się z jednej części cukru, dwóch części masła i trzech części mąki owsianej. Współcześnie używa się mąki pszennej zmieszanej z mąką ryżową lub skrobią kukurydzianą (ona powoduje że rozpływają się w ustach). Nazwa pochodzi od kruchości upieczonych ciastek.

O tych ciasteczkach powiedział mi mój kolega z pracy. Podobnie jak ja lubi gotować i mamy nawet dużo wspólnych ulubionych smaków. Przepis jest bardzo prosty. Prostota tych ciasteczek czyni je wspaniałym deserem, pasują bardzo do filiżanki dobrej herbaty.

składniki:

100g mąki pszennej
100g skrobi kukurydzianej
125g zimnego masła
100g cukru pudru
sok z 1/2 większej cytryny

przygotowanie:

mąki (pszenną i skrobię kukurydzianą) przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier i masło siekając je nożem, następnie dodajemy sok z cytryny i szybko wyrabiamy ciasto tylko do połączenia składników (struktura ciasta będzie bardzo delikatna).

foremkę 20x30 smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia, pomagając sobie  łyżką rozkładamy ciasto w foremce i wyrównujemy z góry łyżką. ostrym nożem nacinamy ciasto formując 20 paluszków. każdy paluszek nakłuwamy widelcem. następnie foremkę wkładamy na 20 - 30 minut do lodówki i schładzamy.

pieczemy w temp 160-165 stopni C. po upieczeniu pozostawiamy w formie do wystudzenia, a następnie kroimy wg naznaczonych wcześniej linii. delikatnie oprószamy cukrem pudrem.

smacznego :-)

22 komentarze:

  1. Bardzo apetycznie wyglądają:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Herbatę mam, brakuje mi tylko tych ciekawych ciasteczek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis wygląda smakowicie!!!Na pewno je zrobię:)U mnie znajdziesz ślimaczki...serdecznie Ci je polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy one są trochę podobne do francuskich? Wyglądają na bardzo delikatne :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smak jest unikalny i nie podobny do żadnych ciastek :)

      Usuń
  5. Ojej - muszę wypróbować. Koniecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglądają pysznie i delikatnie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. hmm bardzo mnie ciekawi jak smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  8. fajne te ciacha:) i jakie proste:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kruche ciacha bardzo lubię. Do herbatki w niedzielne popołudnie- idealne!

    OdpowiedzUsuń
  10. Zawsze chciałam wypróbować przepis na ten deser, ale jakoś zawsze inne wygrywały i koniec końców jeszcze go nie zrobiłam... Po Twoim poście chyba muszę zabrać się do pracy;)

    OdpowiedzUsuń
  11. super przepis! tak się zastanawiam, bo zalega u mnie mąka ryżowa... użyć jej zamiast pszennej, czy ziemniaczanej?? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. użyj pszennej i ryżowej pół na pół :)

      Usuń
    2. o dzięki za odpowiedz, właśnie zabieram się do roboty ;-)

      Usuń
    3. napisz proszę jak wyszły? :)

      Usuń
    4. no właśnie cały czas się zastanawiam co poszło nie tak, bo choć wszystkim smakowały i każdemu smak kojarzył się z czymś innym to były twarde jak głaz :-( na pewno w przepisie nie ma jajek?

      Usuń
  12. Też ostatnio robiłam, ale z samej mąki, masła i cukru :)
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com
    http://fb.com/takeittasty

    OdpowiedzUsuń
  13. Takich ciasteczek jeszcze nie jadłam :-) fajny przepis

    OdpowiedzUsuń