Prosty i szybki przepis na pyszną pomidorówkę.
Najlepszą zupę pomidorową przygotujemy ze świeżych pomidorów, ale gdy nie mamy dużo czasu i ochoty by długo siedzieć w kuchni, taką zupkę przygotujesz w krótkim czasie.
Lekka, smaczna, rozgrzewająca. Zapraszam...
składniki:
1,2 litra wody
2 średnie marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
1 szalotka
pęczek świeżej natki pietruszki
sól
świeżo zmielony pieprz
1 listek laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
2 kostki warzywne
1,5 łyżeczki cukru
śmietana 18 % - 2 pełne duże łyżki
makaron Lubella - małe muszelki
1 kartonik przetartych pomidorów Pudliszki 500g
ok. 1 łyżki masła
1 łyżka oliwy extra vergin
przygotowanie:
wodę zagotowałam w garnku, dodałam kostki warzywne, oraz obraną włoszczyznę (marchewkę, seler, por, pietruszkę oraz pół pęczka naci pietruszki w całości ).szalotkę obrałam, przekroiłam na pół i delikatnie opiekłam na małym palniku z obu stron, a następnie dodałam do wywaru z jarzynami. dodałam również ziele angielskie oraz listek laurowy i całość gotowałam na małym ogniu, aż warzywa zrobiły się miękkie.
pomidory z kartonika przelałam na małą patelnię, dodałam masło i chwilkę poddusiłam. pod koniec duszenia dodałam oliwę i wymieszałam.
gdy warzywa się ugotowały wyłowiłam je łyżką druszlakową do osobnego naczynia. podduszone pomidory wlałam do warzywnego wywaru, doprawiłam do smaku solą, pieprzem, oraz cukrem i chwilkę pogotowałam.
śmietanę zahartowałam wywarem pomidorowym i połączyłam z całością wywaru. chwilkę pogotowałam, ale nie doprowadzałam do zagotowania.
w osobnym naczyniu ugotowałam makaron. resztę natki pietruszki drobniutko posiekałam. marchewkę wcześniej wyłowioną z wywaru również pokroiłam. na talerz z porcją makaronu włożyłam trochę marchewki, dużo natki pietruszki i całość zalałam gorącą zupą. na talerzu doprawiłam do smaku świeżo zmielonym pieprzem.
smacznego.
taka domowa pomidorówka nie może się źle kojarzyć:) zjadłabym michę
OdpowiedzUsuńsmakowita ciepłą zupa przyda się na dzisiejsze zimne dni:)
OdpowiedzUsuńostatnio u mnie faza zup, ciepła zupka pożywna, zdrowa i smaczna :))
Usuńjak byłam dzieckiem to była moja ulubiona zupka:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam pomidorową :)
OdpowiedzUsuńPyszności! Zupa pomidorowa to klasyka! U mnie często gości na stole w różnych wydaniach, choc najczęściej z ryżem! Pozdrowienia:)
OdpowiedzUsuńja chyba dzisiaj ugotuję pomidorówkę, dzieci ją uwielbiają:)) Twoja super wygląda!
OdpowiedzUsuńpomidorowa to moja ulubiona zupa, zupa nr. 1 :))
Usuńmniam, a myślałam dzisiaj o niej, ale jakoś ryba zwyciężyła;)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda, a ja właśnie gotuję jarzynową na jutro :) pozdrowienia!
OdpowiedzUsuńja na mięsku ... więc chyba nie dla Ciebie :(
Usuńdziś konkretnie na żeberkach
wtedy warzywa wrzucam i gotuję razem (ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, por)
a jak bez mięsa to koniecznie obsmażam najpierw warzywa i potem zalewam wodą
na koniec zawsze zaciągam śmietaną pomieszaną z żółtkiem i koniecznie koperek świeży lub pietruszka zielona na talerzu już
Ty nie jesz mięsa prawda?
no i generalnie nie używam kostek :)
UsuńNaprawdę przepyszna!!! Jest dużo lepsza niż taka na mięsie polecam!!!
OdpowiedzUsuńCieszę się że po mojemu smakowało. Pozdrowienia :-)
Usuńnajlepsza!! Dodalam jeszcze grilowana papryke
OdpowiedzUsuńNaprawdę pyszna sprawa, raz na 2 tygodnie można sobie pyknąć. Świetny przepis, dzięki.
OdpowiedzUsuńproszę bardzo :-)
Usuń