składniki:
1 duża wypatroszona, umyta i osuszona papierowym ręcznikiem dorada
sól morska
świeżo zmielony biały pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
5 dużych plasterków cytryny
pół dużego pęczka świeżego koperku
kilka pomidorków koktajlowych
przygotowanie:
na jednym boku ryby zrobiłam po trzy nacięcia nożem, natarłam solą morską w środku i na zewnątrz, posypałam dobrze białym pieprzem, wysmarowałam oliwą z oliwek wymieszaną z pokrojonym drobniutko koperkiem. do środka ryby włożyłam plasterek cytryny oraz po dwa plastry na jednym i drugim boku. odstawiłam na 1, 5 godziny do lodówki.
posmarowaną delikatnie oliwą patelnię grillową dobrze rozgrzałam, ułożyłam na niej przygotowaną rybę ( plasterki cytryny ułożyłam z boku ryby na patelni ) i grillowałam z każdej strony ok. 10 minut, , aż ryba się upiekła i miała zarumienioną skórkę.
pod koniec grillowania położyłam na patelnię kilka pomidorków koktajlowych które smacznie się upiekły.
przed podaniem rybę dodatkowo skropiłam sokiem z cytryny i posypałam świeżym koperkiem.
Smacznego.
Dorada to jedna z moich ulubionych ryb, pysznie wygląda! Chyba sobie dzisiaj zrobię rybkę na obiad:)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńa te pomidorki, zazdroszczę takiego obiadu
fantastyczny obiad, mogłabym jeść tak codziennie:)
OdpowiedzUsuńale rybka ;) mniam :)
OdpowiedzUsuńSamo zdrowie!
OdpowiedzUsuńAle wspaniały obiadek.
OdpowiedzUsuńTez mam taka patelnię, ale jeszcze nigdy nie grillowałam na niej ryby. Czas to nadrobić:))
Pozdrawiam:)
Ilekroć widziałam doradę w rybnym sklepie - zawsze miałam ochotę ja spróbować , ale wybierałam ryby , o których wiedziałam , że mają mało ości / wieeeesz - dzieci :) / a jak jest w wypadku dorady - czy jej wyfiletowanie jest bardziej kłopotliwe niż w przypadku np pstrąga ?
OdpowiedzUsuńdorada jest bardzo dietetyczną rybką, a pod kątem wyfiletowania podobna do pstrąga myślę, nie ma dużo ości, polecam do spróbowania, to b. smaczna rybka
Usuń