składniki:
ok. 1, 5 litra wody
2 małe kostki bulionowe warzywne
2 średnie marchewki
1 pietruszka
1 duży ziemniak
kawałek selera
mały por
kilka małych ogórków kiszonych ze skórką ( sok ze słoika z ogórków zachować, nie wylewać )
kawałek masła
1,5 większej łyżki oliwy extra vergine
sól
świeżo zmielony pieprz
świeże zioła: koperek, szczypiorek, natka pietruszki, tymianek
2 duże pełne łyżki śmietany do zupy 18 %
przygotowanie:
średni garnek napełniłam wodą, dodałam kostki bulionowe i zagotowałam. dodałam obrane, pokrojone na mniejsze cząstki warzywa, gotowałam chwilkę (ok. 10 minut ), aż warzywa były miękkie ( gdy warzywa się ugotowały widelcem wyłowiłam pora i usunęłam z wywaru ).
ogórki starłam na tarce na drobnych oczkach, na małą patelnię włożyłam masło, starte ogórki i chwilę poddusiłam, pod koniec podduszania do ogórków dodałam oliwę, wymieszałam i całość wrzuciłam do wywaru jarzynowego. w tym samym czasie dodałam obranego i pokrojonego na drobne cząstki ziemniaka. całość gotowałam ok. 10 minut, aż ziemniaki były miękkie.
doprawiłam do smaku solą oraz sokiem z ogórków - ilość wg własnego smaku, ja lubię jak zupa ogórkowa ma wyrazisty smak ogórków.
do mniejszego naczynia wlałam śmietanę, dolałam wywaru, zahartowałam i całość wlałam do zupy, chwilkę mieszając i gotując, ale nie doprowadzając do zagotowania i wrzenia.
na talerzu posypałam świeżymi ziołami i świeżo zmielonym pieprzem.
dawno nie robiłam ogórkowej! dzięki za przypomnienie!
OdpowiedzUsuńZdecydowanie moja "najulubieńsza" zupa! Chociaż, jako mięsożerca zawsze jadałam wersję na żeberkach, którą przygotowywała babcia. Twoja wygląda równie apetycznie. I jakie ma piękne oczka!
OdpowiedzUsuńi jest lekka :)
Usuńmhmmm, jeszcze taka mega kwaśna!! mnioooom!!!
OdpowiedzUsuńja również jestem mięsożercą, więc wolę na mięsku:)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuń