Bardzo często przygotowuję zapiekane grzanki na śniadanie. Dwa dni temu u Marzeny zobaczyłam " kwiatek jajowy " ( kilk ) i stąd pomysł by pokazać jak wyglądało moje wczorajsze ciepłe, chrupiące śniadanie.
składniki:
dwie grubsze kromki ciabatty
oliwa extra vergin
kawałek sera pleśniowego błękitny lazur
4 - 5 pomidorków koktajlowych
kawałek świeżego awocado
kilka kropli soku z cytryny
świeże zioła: listki bazylii, tymianek, natka pietruszki
jajeczko przepiórcze
sól
papryka słodka
świeżo zmielony pieprz
przygotowanie:
kawałek obranego awokado pokroiłam na mniejsze cząstki, włożyłam do malutkiego naczynia, skropiłam sokiem z cytryny i odstawiłam na chwilę.
małe naczynie do zapiekania posmarowałam oliwą, do środka włożyłam kromki ciabatty, na wierzchu położyłam listki bazylii, posypałam serem pleśniowym, ułożyłam przekrojone pomidorki koktajlowe ( uwielbiam smak zapiekanych pomidorków koktajlowych i zawsze daję max ile się zmieści ), kawałki przygotowanego awocado , na środek delikatnie wybiłam jajeczko, posoliłam, szczyptą papryki posypałam żółtko i wstawiłam na chwilkę do piekarnika ( 200 stopni ).
po wyjęciu grzankę skropiłam delikatnie oliwą, posypałam świeżymi ziołami i świeżo zmielonym pieprzem. smacznego :).
o jacie, jak kolorowo! frapuje mnie avocado...w tej formie;)
OdpowiedzUsuńwspaniała! tyle Ci powiem:)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy pomysł, smacznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda, wiosna na talerzu:-)
OdpowiedzUsuńpoproszę takie kolorowe śniadanko, a w zasadzie kolację:P
OdpowiedzUsuńpięknie wyszło, bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńwspaniałe masz te śniadanka :)
OdpowiedzUsuńcudowna zapiekanka!
OdpowiedzUsuńSmakowita bardzo. Taka kolorowa, ze na sam widok od razu humor się poprawia:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-).
Usuńale pyszności :) i piękne naczynko ;)
OdpowiedzUsuńz awokado - pycha!
OdpowiedzUsuń