niedziela, 10 marca 2013

Kokoswa kasza jaglana zapiekana z jabłkiem i cynamonem, z miętą, miodem i sokiem limonki.


składniki:

pół kubka kaszy jaglanej
1 słodkie jabłko
2 łyżeczki wiórek kokosowych
2 łyżeczki oliwy ze słonecznika
świeża mięta
cynamon
2 plasterki limonki
sok z 1/2 limonki
miód

przygotowanie:

kaszę opłukałam na sitku, przełożyłam do kubka i zalałam wrzącą wodą, żeby straciła charakterystyczną dla niej goryczkę, odstawiłam na 10 minut. wodę w małym garnuszku zagotowałam, na wrzącą wodę wsypałam odcedzoną na sitku kaszę i ugotowałam do miękkości ( w przypadku nadmiaru wody po ugotowaniu, kaszę odcedzić na sitku ).

ugotowaną kaszę wymieszałam z płatkami kokosowymi i rozłożyłam w średnim naczyniu do zapiekania, na wierzch powtykałam cienkie ćwiartki obranego jabłka i posypałam cynamonem. wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 10 min do temp. 180 stopni. po wyjęciu z piekarnika delikatnie polałam po wierzchu oliwą ze słonecznika, i posypałam listkami świeżej mięty. przełożoną porcję na talerzu polałam miodem i skropiłam sokiem z limonki.



smacznego.

11 komentarzy:

  1. już któryś raz widzę zapiekaną jaglaną, chyba trzeba będzie wreszcie zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny przepis, kusisz strasznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. super deser ;) bardzo apetycznie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. nigdy nie zapiekałam kaszy jaglanej, a szkoda!

    OdpowiedzUsuń
  5. dodaję do listy:) muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  6. To musiało być pyszne, słodkie i orzeźwiające, tak lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kaszę jaglaną jadałam w dzieciństwie! I trzeba będzie wrócić do tej tradycji, bo i zdrowa i smaczna, a Tw zapiekanka wygląda bardzo zachęcająco!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. ale fajnie wymyśliłaś :)(

    OdpowiedzUsuń