czwartek, 21 marca 2013

Wegetariańska zupa jarzynowa.



składniki:

1,5 l wody
3 małe marchewki
1 średnia pietruszka
pół małego selera
12 brukselek
dwie garście mrożonej fasolki szparagowej żółtej
1 łyżka masła
1,5 - 2 łyżki oliwy extra vergin
2 kostki warzywne
szczypta suszonego lubczyku
1 mały listek laurowy
1 ziarenko ziela angielskiego
2 - 3 ziarenka pieprzu
kilka gałązek świeżej natki pietruszki
mały kawałek pora
2 malutkie cebulki szalotki
1 malutki ząbek czosnku
1 ziemniak
1 - 1,5 łyżki śmietany do zupy 18 %

przygotowanie:

obraną, umytą marchewkę i pietruszkę pokroiłam na drobne kawałki i wrzuciłam do garnka, dodałam obrane brukselki, cebulki, czosnek, fasolkę szparagową, lubczyk, oliwę, masło i podsmażyłam mieszając ok. 10 minut, następnie zalałam wodą, dodałam natkę pietruszki, por, obrany i pokrojony na mniejsze części seler, kostki warzywne, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego oraz listek laurowy i całość gotowałam na wolnym ogniu do momentu aż warzywa stały się miękkie. pod koniec dodałam ziemniaka pokrojonego na małe części.

widelcem wyłowiłam pora, nać pietruszki, oraz kawałki selera. doprawiłam do smaku solą i pieprzem. śmietanę zahartowałam wywarem, dodałam do całości i chwilkę pogotowałam bez doprowadzania do zagotowania.

gotową zupę posypałam posiekaną natką zielonej pietruszki.


smacznego.

8 komentarzy:

  1. bardzo lubię takie:) podobają mi się duże warzywka w zupie

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pysznie, ma piękny kolorek!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię zupy i to bardzo, moją jarzynową jedliśmy dwa dni, potem kolejne dwa dni miałam ogórkową
    zaprawiona śmietaną, dodatek natki pietruszki
    idealnie ... no może poza brakiem mięska :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zupka wygląda przepysznie. Doskonały pomysł na obiad :)

    OdpowiedzUsuń