sobota, 16 listopada 2013

Pierniczki.


Pierwsze pierniczki na święta Bożego Narodzenia u mnie powstały już dzisiaj. To najwyższa pora na ich wypiek. Teraz są twarde, ale zamknięte w szczelnym pojemniku zmiękną i na święta będą miękkie i pachnące :).

składniki:

2 szklanki mąki
2 łyżki rozpuszczonego gorącego miodu
ok. 3/4 szklanki cukru brązowego
1,5-2 łyżki masła
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 jajko
3-4 łyżki letniego mleka
2 łyżeczki domowej przyprawy do pierników *
1,5 łyżeczki kakao
rozbełtane jajko z wodą do posmarowania pierników przed upieczeniem

przygotowanie:

mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy miód i zarabiamy nożem. siekamy i dodajemy cukier, sodę oraz przyprawę piernikową i kakao. na końcu dodajemy masło i jajko, siekamy nożem do połączenia składników, a następnie dodając mleko zagniatamy i dobrze wyrabiamy ciasto. ciasto nie może być za luźne. konsystencją ma przypominać ciasto kruche. owijamy folią ciasto i chwilkę chłodzimy w lodówce. 

stolnicę posypujemy lekko mąką, rozwałkowujemy placki, nie mogą być za cienkie, max do 1 cm. foremkami świątecznymi wykrajamy pierniczki, układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie z wierzchu smarujemy jajkiem. pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

po wyjęciu z piekarnika pierniki są miękkie, potem twardnieją. chowamy je do puszki, zamykamy na 4 tygodnie, a następnie dekorujemy lukrem i ozdabiamy.

przepis pochodzi ze strony kwestia smaku - klik. ja przygotowałam z małymi modyfikacjami, ale odsyłam do oryginału, gdzie autorka zamieszcza bardzo ważne uwagi odnośnie grubości ciasta na pierniki, pieczenia oraz przechowywania.

*domowa przyprawa piernikowa: 1,5 opakowania cynamonu łączymy z 1/2 op. goździków, kardamonem (u mnie 1/2 dużej łyżki), mielonym imbirem -1 łyżka, odrobiną gałki muszkatołowej, czarnego pieprzu oraz ziela angielskiego. wszystkie składniki łączymy i rozdrabniamy w moździerzu.


24 komentarze:

  1. śliczna puszka ;-) święta coraz bliżej skoro już pierników pieczenie zostało rozpoczęte ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. upolowałam ją tydzień temu zupełnie przypadkowo, i jak na taką dużą puszkę wcale nie była taka bardzo droga, a i kolorystycznie pasuje mi do kuchni :)

      Usuń
  2. Aż czuję ich upojny zapach przez monitor, są cudowne!

    OdpowiedzUsuń
  3. śliczne, my też wkrótce zaczynamy!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierniki! :D
    Uwielbiam i już czuję ich zapach! Od najmłodszych lat przygotowywałam je wspólnie z mamą na początku grudnia. Teraz robię je z mężem :)
    Zawsze je chowam w puszkach po szafkach- w tym roku znalazłam puszeczkę w połowie lata chyba - były przepyszne!
    Piękna pucha i cudne Twoje pierniki! Pojadłabym do dzisiejszej kawki. Aaaa przyprawa do piernika podobna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. No popatrz Ulu, a ja piekłam wczoraj ! Niestety nie dało się odłożyć :-(
    Niedługo zostaną upieczone na choinkę : takie z witrażami z pokruszonych landrynek.
    Buziaki.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak ja lubię takie domowe pierniczki:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zapach pieczonych pierników jest jednym z naszych ulubionych:):) Pychota:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Masz rację czas pierników już nadszedł. A te Twoje są takie kuszące, bo są takie ładne i tak pachną korzennie.. Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetne pierniczki! : )
    Bardzo ładne to pudełko na ciastka!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ula to Twój sprawdzony przepis ? Ja też robię co roku i chyba również zaczne się już zbierać do ich robienia... Ale szukam nadal idealnego i wspaniałego przepisu :)... Wyglądają wspaniale :) Podziel się ich smakiem :)... koniecznie, będę czekać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pierniki z tego przepisu są bardzo dobre. tak jak pisałam wyżej zainspirowałam się przepisem z bloga kwestia smaku, od siebie wprowadziłam małe zmiany

      Usuń
  11. Z piernikami to ja w ciemnym lesie jestem;) Ale może jakoś się odnajdę, bo twój przepis już zapisałam.

    OdpowiedzUsuń
  12. wszędzie już tyle świątecznych wypieków:)

    OdpowiedzUsuń
  13. ja będę piekła za 2 tygodnie ! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Zapachniało świętami, u mnie też ciasto juz zarobione, smaki mi narobiłaś :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyglądają świetnie :) Prawdziwy zapach świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszniutkie! Ja też już piekłam pierniki ale wszystkie zjedzone a w puszce pusto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moje też już wyjedzone, będzie druga tura wypieku :)

      Usuń