sobota, 2 listopada 2013

Kotlety z łososia i ryżu - inne niż wszystkie.



Pomysł na te kotlety mój własny, a główna komisja kosztująca (czyli Tomasz :)) wystawiła entuzjastyczne noty. Dzielę się więc z Wami moim przepisem z nadzieją że i Wam będzie smakowało :).

Do przygotowania tych kotletów wykorzystałam grillowanego łososia który został z wczorajszego obiadu, oraz biały i dziki ryż.

składniki:

ok. 300 g grillowanego łososia
1/2 torebki ugotowanego ryżu białego
1/2 torebki ugotowanego ryżu dzikiego
sól, pieprz, tymianek, gałka muszkatołowca, sok z cytryny - do smaku
1 duże jajko
2 łyżki oliwy extra vergin  plus oliwa do smażenia
koperek
jogurt grecki
2 ząbki czosnku plus 1 łyżka soku z cytryny

przygotowanie:

do miski przełożyłam ugotowany ryż: biały i dziki. na talerzu obok widelcem rozdrobniłam łososia (bez skóry), dodałam do ryżu. skropiłam dość mocno sokiem z cytryny, następnie dodałam jajko, oliwę oraz przyprawy i całość dokładnie wymieszałam ręką. formowałam małe kotlety i smażyłam na rozgrzanym oleju na złoty kolor. 

dip: jogurt grecki połączyć z przeciśniętym czosnkiem, sokiem cytryny. doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.

usmażone kotleciki podawać polane dipem czosnkowym i posypane koperkiem.

smacznego :).

10 komentarzy:

  1. Kotleciki bardzo fajne, z dzikim ryżem i łososiem, ale to musi być dobre :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale masz pomysły Ulu! Takie zupełnie niecodzienne te kotleciki, muszę przyznać, że wyglądają bardzo zachęcająco, a łosoś to moja najulubieńsza ryba :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pomysłowość fantastyczna Ulu :) świetne te kotleciki, muszę spróbować choć w jakimś stopniu dorównać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł, kotleciki zapewne smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ciekawe kotleciki, muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne i ciekawe, do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  7. Łososia bardzo lubię, ale nigdy nie połączyłabym go z ryżem :)... Ula u Ciebie to zawsze można znalźć ciekawe połaczenia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. fajnie, że się podoba, no i bardzo smacznie wyszło :)

      Usuń
  8. Rybkę - to ty wiesz, ja w każdej postaci, ale jak jeszcze dorzucić dip czosnkowy - to ja kupiona jestem. W całości;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zapewne inne niż wszystkie;) muszą być pyszne!

    OdpowiedzUsuń