Pomysł na te kotlety mój własny, a główna komisja kosztująca (czyli Tomasz :)) wystawiła entuzjastyczne noty. Dzielę się więc z Wami moim przepisem z nadzieją że i Wam będzie smakowało :).
Do przygotowania tych kotletów wykorzystałam grillowanego łososia który został z wczorajszego obiadu, oraz biały i dziki ryż.
składniki:
ok. 300 g grillowanego łososia
1/2 torebki ugotowanego ryżu białego
1/2 torebki ugotowanego ryżu dzikiego
sól, pieprz, tymianek, gałka muszkatołowca, sok z cytryny - do smaku
1 duże jajko
2 łyżki oliwy extra vergin plus oliwa do smażenia
koperek
jogurt grecki
2 ząbki czosnku plus 1 łyżka soku z cytryny
przygotowanie:
do miski przełożyłam ugotowany ryż: biały i dziki. na talerzu obok widelcem rozdrobniłam łososia (bez skóry), dodałam do ryżu. skropiłam dość mocno sokiem z cytryny, następnie dodałam jajko, oliwę oraz przyprawy i całość dokładnie wymieszałam ręką. formowałam małe kotlety i smażyłam na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
dip: jogurt grecki połączyć z przeciśniętym czosnkiem, sokiem cytryny. doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.
usmażone kotleciki podawać polane dipem czosnkowym i posypane koperkiem.
smacznego :).
Kotleciki bardzo fajne, z dzikim ryżem i łososiem, ale to musi być dobre :-)
OdpowiedzUsuńAle masz pomysły Ulu! Takie zupełnie niecodzienne te kotleciki, muszę przyznać, że wyglądają bardzo zachęcająco, a łosoś to moja najulubieńsza ryba :)
OdpowiedzUsuńpomysłowość fantastyczna Ulu :) świetne te kotleciki, muszę spróbować choć w jakimś stopniu dorównać :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, kotleciki zapewne smaczne:)
OdpowiedzUsuńciekawe kotleciki, muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńPyszne i ciekawe, do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńŁososia bardzo lubię, ale nigdy nie połączyłabym go z ryżem :)... Ula u Ciebie to zawsze można znalźć ciekawe połaczenia :)
OdpowiedzUsuńfajnie, że się podoba, no i bardzo smacznie wyszło :)
UsuńRybkę - to ty wiesz, ja w każdej postaci, ale jak jeszcze dorzucić dip czosnkowy - to ja kupiona jestem. W całości;)
OdpowiedzUsuńZapewne inne niż wszystkie;) muszą być pyszne!
OdpowiedzUsuń