Jedna z moich ulubionych potraw mącznych. Proste i szybkie do przygotowania, pod warunkiem, że mamy już wcześniej ugotowane ziemniaki. Są pysznym dodatkiem do sosów, gulaszu czy mięs, ale też można je jeść jako samodzielne danie polane np. stopionym masłem z bułką tartą. Ja bardzo lubię odgrzane na maśle, podsmażając je, aż do lekkiego zarumienienia. W każdym wydaniu smakują pysznie :-)
składniki:
ok. 1 kg obranych i ugotowanych dzień wcześniej ziemniaków
1-2 jajka
sól
2 łyżki mąki ziemniaczanej
ok. 200 g mąki pszennej
przygotowanie:
Ziemniaki przeciskamy przez praskę do miski, dodajemy jajka, sól, mąkę ziemniaczaną mieszając ręcznie. Powoli dosypujemy mąkę pszenną, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta, które powinno być zwarte, elastyczne i odchodzić od ścianek miski. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze części i formujemy nie za grube wałeczki, krojąc je delikatnie po skosie w małe romby. Gotujemy partiami we wrzącej lekko osolonej wodzie, delikatnie od czasu do czasu mieszając. Po wypłynięciu klusków na wierzch gotujemy jeszcze przez 1-2 minuty, zalewamy zimną wodą- ok. 1/2 szklanki, po czym wyławiamy.
bardzo lubię kopytka i kluski leniwe w sumie zrobię sobie jutro na obiad:)
OdpowiedzUsuńEh wspomnienie dzieciństwa, a do tego sos z suszonych grzybów. Ja kopytka robię tylko z pszennej mąki, ale każdy ma swoją taktyką. :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie domowe kopytka :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kopytka :) Dziękuję za przypomnienie o nich ;)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione kluseczki:)
OdpowiedzUsuńnie ma nic lepszego niż domowe kopytka :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowe kopytka :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Kopytka - uwielbiam np z gulaszem! Bardzo smaczna propozycja! :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kopytka! Dawno ich nie robiłam :(
OdpowiedzUsuńUwielbiam także takie domowe, smaki mi narobiłaś
OdpowiedzUsuńWitaj!
OdpowiedzUsuńZapraszamy Cię do założenia konta na nowo powstałej stronie kulinaria.flyb.pl, która jest katalogiem polskich blogów kulinarnych oraz portalem społecznościowym dla miłośników tematu. Na naszej stronie możesz zawierać nowe znajomości, udostępniać treści innym użytkownikom, komentować i dodawać do ulubionych inne wpisy, a przede wszystkim dodać swojego bloga do naszego agregatora, który będzie pobierał jedno zdjęcie, tytuł i maksymalnie pierwsze 50 słów z Twoich wpisów. Nasz portal to świetne miejsce do pokazania swojego bloga kulinarnego oraz zawarcia nowych znajomości.
Pozdrawiamy
Zespół portalu FlyB
kulinaria.flyb.pl
ach kopytka! zawsze chętnie je zjadam ^^
OdpowiedzUsuń