Proste i bardzo smaczne danie na jesienne menu. Gulasz cielęcy jest o wiele szybszy do zrobienia niż wołowy, cielęcina nie wymaga wielogodzinnego gotowania. Mięso jest miękkie i zdrowsze od wołowiny. Dodatkiem mogą być różne warzywa, ja dodałam dynię. To jedna z moich ulubionych wersji gulaszu, spróbujcie.
składniki:
porcja gulaszowa cielęciny 500g
olej ryżowy
2 małe ząbki czosnku
2 szalotki
dynia obrana ze skórki i pokrojona w grubszą kostkę
sól
pieprz
2 małe listki laurowe
1 kluka ziela angielskiego
2 małe listki laurowe
1 kluka ziela angielskiego
gałązka świeżego rozmarynu i tymianku
przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy drobno pokrojoną szalotkę, oraz przecisnięty czosnek i chwilkę podsmażamy uważając by nie przypalić. Następnie dodajemy umyte, osuszone kawałki mięsa i smażymy na średnim ogniu do momentu gdy kawałki będą zrumienione z każdej strony. Dopiero teraz solimy i pieprzymy. Wskazówka: gdybyśmy posolili mięso
przed smażeniem, puściło by ono sok i stało się twarde, a my
soki chcemy zamknąć w środku mięsa. Mięso podlewamy delikatnie wodą, (ok. 1,5 szklanki) dodajemy zioła, przykrywamy i dusimy 1h. Po tym czasie odkrywamy przykrywkę i w razie potrzeby redukujemy płyn do połowy objętości. Pod sam koniec duszenia dodajemy przygotowaną dynię, nie robimy tego wcześniej żeby uniknąć powstania dyniowej papki. Gotowe danie podajemy z kaszą jaglaną, ziemniakami lub kopytkami (KLIK).
a to połączenie:)
OdpowiedzUsuńJak smakowicie i ładnie wygląda.
OdpowiedzUsuńkonkretny obiad na jesienne chłody :)
OdpowiedzUsuńrewelacja!
OdpowiedzUsuńna samą myśl o zapachu jaki się unosił....<3
no i racja, cielęcina jest lepsza.....ja z wołowiną coś nie mogę się dogadać:)
Pysznie wygląda, w sam raz na zimowy obiad :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
No i wyszedł Ci świetny obiad ;)
OdpowiedzUsuńpysznie się prezentuje, z dynią jeszcze nie robiłam gulaszu, zainteresowałaś mnie!:)
OdpowiedzUsuńBardzo dawno nie jadłam cielęciny ! A gulaszu z niej to już nie pamiętam.
OdpowiedzUsuńZachęciłaś mnie - pięknie wygląda z dynią.
Pozdrawiam serdecznie.
Też robiłam ostatnimi czasy gulasz z dynią, tyle ze drobiowy:-)
OdpowiedzUsuń