środa, 6 listopada 2013

Szpinak z orzechami.


Chcę  dzisiaj podzielić się  z Wami przepisem na bardzo smaczną sałatkę lub przekąskę z liści świeżego szpinaku. Bardzo mi ona pasuje do pieczonego łososia. Robi się ją bardzo szybko, i najważniejsze w niej jest to by była przygotowana tuż przed podaniem, wtedy jest najsmaczniejsza.

składniki:

250 g umytych i osuszonych liści szpinaku
2 ząbki czosnku
8-10 pomidorków koktajlowych
2 łyżki pokrojonych drobniej  orzechów włoskich
1-2 łyżki soku z cytryny
sól
świeżo mielony pieprz
3 łyżki oliwy extra vergine

przygotowanie:

oliwę wlej na dużą patelnię, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, delikatnie podsmaż. dorzuć liście szpinaku, chwilkę przesmaż mieszając (2-3 minuty) i dodaj pokrojone na ćwiartki pomidory. całość wymieszaj, dodaj orzechy, dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. gotuj jeszcze ok 1 minuty i danie gotowe. tak przygotowany szpinak podawać od razu.

u nas dzisiaj szpinak wystąpił w duecie z pieczonym łososiem i dzikim ryżem.

smacznego :)

p.s. taki szpinak ja bardzo lubię również z położonym na nim jajem w koszulce, a do tego kieliszek białego wina. też polecam!


9 komentarzy:

  1. Brzmi bardzo interesująco, zwłaszcza z tym białym winem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. co tu pisać poezja i tyle:)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajny pomysł na szpinak inaczej:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szpinak zawsze i ze wszystkim:) a w takim zestawieniu to musi być wyśmienity:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pięknie to wygląda, ryż dziki do tego samo zdrowie jem oczami ha ha :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł na szpinak, bardzo go lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeszcze takiego połączenia z orzechami nie jadłam, a szpinak bardzo lubię, więc muszę spróbować kiedyś :)

    OdpowiedzUsuń