Chcę dzisiaj podzielić się z Wami przepisem na bardzo smaczną sałatkę lub przekąskę z liści świeżego szpinaku. Bardzo mi ona pasuje do pieczonego łososia. Robi się ją bardzo szybko, i najważniejsze w niej jest to by była przygotowana tuż przed podaniem, wtedy jest najsmaczniejsza.
składniki:
250 g umytych i osuszonych liści szpinaku
2 ząbki czosnku
8-10 pomidorków koktajlowych
2 łyżki pokrojonych drobniej orzechów włoskich
1-2 łyżki soku z cytryny
sól
świeżo mielony pieprz
3 łyżki oliwy extra vergine
przygotowanie:
oliwę wlej na dużą patelnię, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, delikatnie podsmaż. dorzuć liście szpinaku, chwilkę przesmaż mieszając (2-3 minuty) i dodaj pokrojone na ćwiartki pomidory. całość wymieszaj, dodaj orzechy, dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. gotuj jeszcze ok 1 minuty i danie gotowe. tak przygotowany szpinak podawać od razu.
u nas dzisiaj szpinak wystąpił w duecie z pieczonym łososiem i dzikim ryżem.
smacznego :)
p.s. taki szpinak ja bardzo lubię również z położonym na nim jajem w koszulce, a do tego kieliszek białego wina. też polecam!
Brzmi bardzo interesująco, zwłaszcza z tym białym winem :)
OdpowiedzUsuńco tu pisać poezja i tyle:)
OdpowiedzUsuńpyszne:)
OdpowiedzUsuńApetyczne zestawienie!
OdpowiedzUsuńfajny pomysł na szpinak inaczej:)
OdpowiedzUsuńSzpinak zawsze i ze wszystkim:) a w takim zestawieniu to musi być wyśmienity:)
OdpowiedzUsuńAle pięknie to wygląda, ryż dziki do tego samo zdrowie jem oczami ha ha :-)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na szpinak, bardzo go lubię :)
OdpowiedzUsuńJeszcze takiego połączenia z orzechami nie jadłam, a szpinak bardzo lubię, więc muszę spróbować kiedyś :)
OdpowiedzUsuń