czwartek, 30 stycznia 2014

Ciasto mocno czekoladowe.


W miniony weekend był plan by zrobić murzynka, ale nie znalazłam odpowiedniego przepisu który by mi pasował. To ciasto czekoladowe to nie jest typowy murzynek bardziej przypomina brownies. Przepis pochodzi z drugiej edycji polskiego Masterchef. Jeśli macie swoje sprawdzone przepisy na murzynka i chcielibyście się ze mną  podzielić to proszę zostawcie w komentarzu.

składniki:

125 g posiekanego masła
350 g gorzkiej posiekanej czekolady
100 g brązowego cukru
35 g przesianej mąki pszennej
2 łyżki mleka 
120 g mielonych migdałów
5 jajek

przygotowanie:

piekarnik nagrzewamy do 170 stopni C, w kąpieli wodnej ( stawiając miskę nad garnkiem z gotującą wodą ) topimy masło i czekoladę, studzimy. następnie  dodajemy cukier, mąkę, mleko, mielone migdały i dokładnie mieszamy. dodajemy jajka i miksujemy. masę przelewamy do tortownicy o średnicy 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. przykrywamy folia aluminiową i pieczemy 40 min do godziny max. po wystudzeniu, chłodzimy w lodówce.

ciasto możemy dodatkowo z wierzchu polać polewą:

250 g czekolady gorzkiej 70% kakao
200 ml śmietany 30%

czekoladę wkładamy do średniej miseczki, na średnim ogniu w małym garnuszku podgrzewamy śmietanę i doprowadzamy do wrzenia, dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy trzepaczką na gładka masę. tak przygotowaną polewą polewamy z wierzchu ciasto. 

smacznego :-) 



 




24 komentarze:

  1. A wiesz, że ja nigdy w życiu murzynka nie piekłam...? Nie do pomyślenia...
    Z kolei brownies gości u mnie stosunkowo często - ta lepka konsystencja, mniam :)
    Twoje ciacho wygląda wyjątkowo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ta wersja bardzo smaczna, szczególnie z polewą i schłodzona, ale marzy mi się tradycyjny murzynek, jakiś prosty przepis :)

      Usuń
    2. Mam bardzo fajny przepis na murzynka , a zainspirowałaś mnie więc upiekę go jutro :) Coś mnie na czekoladę wzięło... czuj sie winna! Moją dietę przez twoje ciacho trafił szlag :D

      Usuń
    3. chętnie poznam Twój przepis na murzynka, mam ogromny smak na taki klasyczny wypiek murzynkowy mmm:))

      Usuń
    4. Więc tak :)
      Przepis jest super uniwersalny i przetestowany na każdą stronę :) Wczoraj na Prowincję wrzuciłam jeden jego wariant :) : http://mojamalaprowincja.blogspot.com/2014/02/tesknotki-i-smak-dziecinstwa.html

      A jeśli chcemy zrobić z tego przepisu murzynka oto proporcje:

      Skład:
      250g miękkiej margaryny
      250g cukru
      1 łyżeczka esencji waniliowej
      6 jajek
      450g mąki pszennej
      1 łyżka kakao
      2 i pół łyżeczki proszku do pieczenia
      100g czekolady gorzkiej 70%

      kakao lub cukier puder do posypania lub ganach czekoladowy do wykończenia:

      Ganach:
      150ml śmietanki 36%
      120g gorzkiej czekolady

      Śmietankę zagotować i zalać nią czekoladę. Dokładnie wymieszać, lekko przestudzić i oblać nasze ciacho.

      Ciacho przepis:

      Masło utrzeć z cukrem na puch. Po kolei dodawać jedno po drugim jajku cały czas miksując. Dodać esencję waniliową i wymieszać. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i wymieszać całość tylko do połączenia składników.

      Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić. Dodać do ciasta, wymieszać.

      Piec w temperaturze 180stC przez ok 30 minut lub do suchego patyczka :)

      Smacznego słodziaki :*

      Usuń
    5. Nie!! :D stop :D 350g margaryny i 350g cukru :D

      Usuń
  2. Wszystko co czekoladowe - pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uleńko ja robię takiego murzynka według przepisu mamy, jest niezawodny:):)
    http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/2013/10/tradycyjny-murzynek.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wypróbuję :), w Twoim przepisie jest przynajmniej 1 łyżeczka proszku tylko, bo w wielu widziałam nawet 3 o zgrozo! (np. u ale babki, mocno polecała przepis, jednak odstraszała mnie ilość proszku do pieczenia w składnikach). dziękuję!

      Usuń
  4. czekoladowe ciasta uwielbiam, a na murzynka zapraszam do mnie http://zapachykuchni.blogspot.com/2012/10/murzynek-ii.html :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karmel, czy tak duża ilość sody nie jest wyczuwalna w smaku ciasta? czy można dodać mniej lub zastąpić proszkiem do pieczenia?

      Usuń
  5. Przypomina mi tradycyjny murzynek:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak czekoladowe to ja biorę w ciemno ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. ojejkuu, Ula...fajne to, bo proste...a wiesz, że ja mam dałna ciastowego;p

    OdpowiedzUsuń
  8. chętnie zatopiłabym w takim ciachu moje ząbki ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. takie czekoladowe to idealne na walentynki nawet:)
    Ps. gotowanie za głosowanie już trwa:)

    OdpowiedzUsuń
  10. porywam kosteczkę do kawy!

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię takie mocno czekoladowe ciacha. Porywam do kawki :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Lubię takie czekoladowe ciacha :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń