U Aniki na blogu jest bardzo smacznie i domowo ( klik ). To właśnie u niej wczoraj rano zobaczyłam piękne buchaty drożdżowe ( kilk ), no i spontanicznie tego samego dnia upiekłam ciasto drożdżowe.
składniki:
400 g mąki
1 jajko
2 żółtka
150 ml letniego mleka
60 g rozpuszczonego masła
100 g cukru
2 pełne łyżeczki domowego cukru waniliowego
1 opakowanie suszonych drożdży instant ( 7 g )
oraz kilka łodyg rabarbaru
przygotowanie:
mąkę przesiałam do miski, wsypałam drożdże, dodałam jajka wymieszane z cukrem i cukrem waniliowym, letnie mleko i delikatnie wyrabiałam przez chwilę ciasto. następnie dodałam roztopione masło i dalej wyrabiałam, aż ciasto stało się gładkie, lśniące i odstawało od ręki. miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam ciasto do wyrośnięcia na 1,5 h.
przygotowałam rabarbar ( umyłam, obrałam, pokroiłam na mniejsze kawałki ). wyrośnięte ciasto przełożyłam do tortownicy, na wierzchu powtykałam cząstki rabarbaru ( sporo ), delikatnie wokół posmarowałam rozbełtanym jajkiem i całość obficie posypałam kruszonką.
piekłam 35 - 40 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.
kruszonka:
8 dkg mąki
5 dkg zimnego masła
5 dkg cukru + 1,5 łyżeczki domowego cukru waniliowego
składniki umieściłam w miseczce i palcami mieszałam, delikatnie rozcierając, aż powstała kruszonka.
widzę, że u nas dziś rabarbarowo:D pyszny placek:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam drożdżowce, tylko nie lubię ich wyrabiać:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam drożdżówki,niestety moje dzieci nie i rzadko je robię.Twoja wygląda bardzo bardzo smakowicie.
OdpowiedzUsuńnie dość, że przepis prosty, to i dobry...no i raz jeszcze się powtórzę, lubię Twojego bloga;)
OdpowiedzUsuńbuziale
świetnie wygląda. bardzo lubię ciasta drożdżowe. :)
OdpowiedzUsuńMmm...kocham takie ciasto.Niedawno tez zrobilam i wkrótce będzie na blogu.
OdpowiedzUsuńA ja właśnie piekę ciasto z rabarbarem, ale zdecydowałam się na ciasto kruche, choć drożdżowe bardzo lubię. Tw wygląda b smakowicie!:)
OdpowiedzUsuńpycha:) bardzo lubię drożdżowe ciasta:)
OdpowiedzUsuńmmmniam! takie ciasto z rabarbarem jest dla mnie esencją smaku wczesnego lata !! pychota.
OdpowiedzUsuńps. właśnie wstawiłam u siebie obiecane etykiety na słoiki :DD
Pyszności :) uwielbiam drożdżowe ciacha z owocami :)
OdpowiedzUsuńtaki drożdżowiec na śniadanko by mi się przydał :) właśnie w tej chwili!
OdpowiedzUsuńwidzę, że nie tylko ja ostatnio mam ochotę na drożdżowe:)
OdpowiedzUsuńUla, ale tu u Ciebie pysznie :)
OdpowiedzUsuńUleńka, mała nominacja dla Ciebie ;)
OdpowiedzUsuńhttp://olalallola.blogspot.com/2013/06/troche-libsterowania-i-maziaj-przy.html