Zastanawiałam się czy zamieścić to danie na blogu, a właściwie zdjęcia, bo nie do końca podoba mi się na nich śmietana, no ale są :). Soczyste steki z piersi indyka z nutką cytryny w śmietance, lekkie danie i bardzo bardzo smaczne :)
składniki:
pierś indyka
sól
pieprz
świeży koperek
oliwa z oliwek
przygotowanie:
mięsko dokładnie umyłam, pokroiłam na mniejsze kawałki, posoliłam z obu stron i posypałam pieprzem, natarłam z obu stron koperkiem, polałam oliwą, dobrze natłuściłam i odstawiłam do lodówki na pół godziny.
grillowałam na dobrze rozgrzanej patelni grillowej z obu stron na złoty kolor ( nie grillować długo, bo mięso stanie się suche i nie smaczne! )
cytrynowa śmietana:
potrzebujemy: śmietanę 18 % i sok z cytryny oraz skórkę startą z cytryny
śmietanę wymieszałam z sokiem z cytryny i gotowe ( ja bardzo lubię cytrynę, więc lubię jak śmietana ma wyraziście cytrynowy smak )
gotowe steki polewamy delikatnie taką śmietanką, posypujemy otartą ( wcześniej sparzoną wrzątkiem ) skórką cytryny i zajadamy.
steki zajadane były w towarzystwie szparagów gotowanych na parze, grillowanych pomidorków i młodych ziemniaczków z koperkiem.
smacznego :))))).
dziękuję za nominację, w wolnej chwili odpowiem:)
OdpowiedzUsuńindyk wygląda bardzo smakowicie, i te szparagi!:)
coż za pyszna propozycja :) smakowicie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne danie. Całokształt. Ja bym tylko śmietany nie dała, bo nie lubię takiej w nie przetworzonej postaci:)
OdpowiedzUsuńco chcesz od tych zdjęć?:) smakowicie to wszystko wygląda!!
OdpowiedzUsuńPyszne musiało być:)
OdpowiedzUsuńSmakowicie, oj smakowicie!
OdpowiedzUsuńOj pyszności :)))
OdpowiedzUsuń