Sos idealny! Najlepszy jaki jadłam. Pyszny, kremowy! Warto taki robić w sezonie grzybowym.
Składniki:
0,75 kg borowików
1/2 większej cebuli cukrowej
1 duży ząbek czosnku
świeża natka pietruszki
świeży koperek
3 łyżki oleju rzepakowego
3 łyżki masła
200 ml śmietany gęstej 18%
5 łyżek piwa pszenicznego
sól
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Grzyby czyścimy, delikatnie szybko myjemy zimną wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy, kapelusze na paseczki, nóżki na plasterki. Cebulę kroimy w drobniutką kostkę. Na większej patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła plus 2 łyżki oleju, dodajemy cebulę i podsmażamy na złoty kolor. Pod koniec podsmażania dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i razem chwilkę dusimy. Następnie dodajemy piwo, gotujemy chwilkę na większym ogniu. Redukujemy, aż wytworzy się "gęsta emulsja". Dodajemy pozostałą ilość masła i oleju, wrzucamy grzyby i smażymy na dużym ogniu ok. 10 minut mieszając od czasu do czasu.
Do śmietany dodajemy 2-3 łyżki sosu, delikatnie mieszamy i wlewamy na patelnię z grzybami. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką i na średnim ogniu doprowadzamy do zagotowania.
Gotowy sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem, posypujemy świeżymi ziołami.
Wskazówka:
Jeśli grzyby obsmażymy szybko, nie dopuszczając do utraty wody nie będzie konieczności redukowania na koniec śmietany. Sos
będzie idealnie gęsty, a jak będzie stygł będzie
bardziej gęstniał, i na koniec w całości obklei grzyby.
Smacznego.
Uwielbiam wszystkie sosy grzybowe :)
OdpowiedzUsuńOch, jak ja uwielbiam grzyby ! Ten sosik prezentuje się zacnie :D
OdpowiedzUsuńmniam :) idealny do ziemniaczków :)
OdpowiedzUsuńPyszny! też robię takie domowe, są najlepsze
OdpowiedzUsuńgrzybowym nigdy nie pogardzę :) wspaniały sos :)
OdpowiedzUsuńOj najlepszy to prawda :)
OdpowiedzUsuńJa dodaję jeszcze trochę soku z cytryny , podkreśla przepięknie smak
OdpowiedzUsuń