dzisiaj jeszcze zaległy wpis z ubiegłego tygodnia :)
składniki:
- dla dwóch osób
makaron penne ( u mnie garść suchego makaronu mniej więcej na osobę )
100 g łososia wędzonego lisnera
1 duża łyżka oliwy z pestek winogron
kilka zielonych szparagów
sól
świeżo zmielony pieprz
1,5 - 2 łyżki martini bianco
ok. 300 ml śmietany 18 %
świeży koperek
przygotowanie:
szparagi umyłam, odcięłam twarde końce i ugotowałam al dente w wodzie z dodatkiem cukru ( płaskie pół łyżeczki - szparagi są wówczas ślicznie zielone ).
do małego garnuszka wlałam oliwę, chwilkę rozgrzałam, dorzuciłam pokrojonego łososia, mieszając chwileńkę podsmażyłam i podlałam martini. gdy alkohol troszkę wyparował dodałam śmietanę i podgrzewałam bez doprowadzania do zagotowania. doprawiłam do smaku solą, pieprzem. przygotowane szparagi pokroiłam na kawałki 1 - 1,5 cm, dodałam do sosu, delikatnie wymieszałam uważając by się nie rozciapały.
gotowym sosem polewałam ugotowany al dente makaron penne, dodatkowo można posypać jeszcze raz świeżo mielonym pieprzem i świeżym koperkiem.
smacznego :).
Uwielbiam penne w sosie śmietanowym :) Smakuje świetnie prawie ze wszystkim! :D
OdpowiedzUsuńdariawkuchni.blogspot.com
takie sosy do makaronu są bardzo pyszne:))) świetne danie!
OdpowiedzUsuńMogę tylko sobie westchnąć... i ślinkę obetrzeć;
OdpowiedzUsuńSzparagów bowiem nie mam, ani łososia, juro zakupów nie planuję: -(
Mam za to swój własny makaron, szpinak i gorgonzolę, może zrobię sobie na obiadek ?
Pozdrawiam.
mmm, własnej produkcji makaron, pychotka!
OdpowiedzUsuńAle wykwintnie! super danie
OdpowiedzUsuńPyszny obiadek:)
OdpowiedzUsuńmmm, cudo!
OdpowiedzUsuńłosoś i szparagi - super:)
OdpowiedzUsuńłosoś i szparagi? :) super połączenie :) świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuń