Na kresowe pierożki miałam smak już od dawna, i oto dzisiaj powstały :)).
składniki:
ciasto:
400 g mąki
1 jajko
duża szczypta soli
50g masła
370 ml gorącej wody
przygotowanie:
mąkę przesiałam do miski, dodałam sól i jajko. do gorącej wody dodałam masło, poczekałam chwilkę jak się roztopiło i stopniowo wlewałam do mąki mieszając wszystko widelcem. wygniotłam trochę ciasto w misce, przełożyłam na posypaną mąką stolnicę i jeszcze chwilę powygniatałam podsypując trochę mąki.
kawałki ciasta podsypując mąką rozwałkowywałam na cienkie placki, szklanką wycinałam kółka, nakładałam farsz, składałam ciasto na pół i zlepiałam brzegi.
farsz:
460 g białego sera półtłustego
ok. 500 g ziemniaków
2 szalotki
sól
pieprz ziołowy
świeżo zmielony pieprz czarny
ugotowane ziemniaki i ser przecisnęłam przez praskę, dodałam podsmażoną na masełku drobniutko pokrojoną cebulkę, doprawiłam do smaku solą i pieprzami i dokładnie wymieszałam.
w dużym garnku zagotowałam wodę, dodałam łyżkę oliwy, pierogi wrzucałam na wrzącą wodę. po wypłynięciu na górę gotowałam na mniejszym ogniu około 1,5 - 2 minuty.
gotowe pierogi zajadamy z masełkiem lub kwaśną śmietaną 12 % :))))))))))).
gotowe pierogi zajadamy z masełkiem lub kwaśną śmietaną 12 % :))))))))))).
uwielbiam ruskie!! sama nie robię, babcine najlepsze nie mogę ich przebić :)
OdpowiedzUsuńkurde! nienawidzę Cię za to!
OdpowiedzUsuńJak ja dawno nie jadłam ruskich...
Twoje wyglądają niesamowicie, jak u babci... do tego masło i łyżka śmietany i oddałabym wszystko :)
dziękuję :), i już wyżej uzupełniam, że zajadamy je z masełkiem lub z kwaśną śmietaną :)
Usuńja poszalałabym nawet z 18% :D a co, jak pierogi to pierogi :) odwiedzę kiedyś mamę to ją poproszę o pierogi, ponoć u mamy nie tuczą, sama nie zrobię, bo wszystkie zjem :)
Usuńmniam!:) pyszna klasyka:D
OdpowiedzUsuńpyszne, domowe najlepsze:)
OdpowiedzUsuńdomowe najlepsze :P a jakie słoneczne zdjęcia ;)
OdpowiedzUsuńJa czasem robię ruskie pierogi i część od razu mrożę, tylko do ciasta nie dodaję jajka - wtedy jest delikatniejsze, polecam spróbować, do farszu zaś daję zrumienioną na złoto cebulkę, czosnek, ostrą paprykę i gałkę muszkatołową:)
OdpowiedzUsuńczasem też robię ciasto na pierogi bez jajka, ale do tych akurat dodałam :)
Usuńoj tak... nie ma to jak domowe pierożki :)
OdpowiedzUsuńRuskie pierożki też niedawno robiłam. ; )
OdpowiedzUsuńTu super wyglądają!