Tortille zrobiłam sama. Pierwszy raz. Wyszły świetne i polecam przepis Ani Starmach z którego skorzystałam.
składniki:
2 szklanki mąki ( pszennej lub kukurydzianej, lub te dwie mąki wymieszane )
3-4 łyżek oliwy
1 łyżeczka soli
1 szklanka ciepłej wody
3-4 łyżek oliwy
1 łyżeczka soli
1 szklanka ciepłej wody
przygotowanie:
Mąkę wymieszałam z solą, dodałam wodę i oliwę. Ciasto wyrabiałam, aż stało się
elastyczne (im dłużej ciasto się wyrabia, tym będzie miało w
sobie więcej pęcherzyków powietrza i będzie lżejsze ). Ciasto podzieliłam na 4-6 porcji. Każdą z nich wałkowałam na cienki
placek, a następnie podpiekałam na patelni ( patelnia musi być dobrze rozgrzana ) bez tłuszczu około 40 sekund z
każdej strony.
farsz:
1 cukinia
1 bakłażan
1 papryka żółta
kilka pomidorków koktajlowych
2 ząbki czosnku
świeży tymianek
świeży koperek
sól
oliwa z oliwek
oraz pierś kurczaka, pokrojona na kawałki, zamarynowana w przyprawach ( sól, pieprz, słodka papryka, świeży tymianek, świeży koperek, ząbek czosnku, oliwa z oliwek )
przygotowanie:
Usmażyłam tortille, ułożyłam je na talerzu i przykryłam wilgotną, czystą ściereczką bawełnianą. Dzięki temu placki tortilli nie były twarde.
Warzywa pokroiłam w cienkie plastry, posypałam ziołami, solą, dodałam czosnek przeciśnięty i polałam oliwą z oliwek, wymieszałam i odstawiłam na 15 min, po czym grillowałam je na patelni grillowej.
Przygotowaną pierś kurczaka również grillowałam, aż stała się soczysta i zarumieniona.
Grillowane warzywa kładłam na tortilli, dodałam mięsko kurczaka. Zawijałam, aby farsz nie wyciekał.
Zamiast mięsa do warzyw można dodać sery: mozzarellę lub fetę.
Domowe tortille są najlepsze, odkąd ja też sama zaczęłam je robić to już nie wyobrażam sobie jedzenia kupnych :)
OdpowiedzUsuńlubię takie domowe tortille, są o niebo lepsze od kupnych:)
OdpowiedzUsuńo!! też muszę spróbować samej zrobić, bo choć zazwyczaj kupuję, to jakoś nie jestem do nich przekonana.
OdpowiedzUsuńpodkradam przepis na tortille, kiedyś robiłam ale z marnym skutkiem
OdpowiedzUsuńpelny wypas!:)
OdpowiedzUsuń