poniedziałek, 6 maja 2013

Młoda kapusta duszona z młodą marchewką.


Smak na młodą kapustkę od Ani ( klik ).  A mój przepis to:


składniki:

główka młodej kapusty
3 młode marchewki
4  pieczarki
1/2 średniego pomidora malinowego
sól
pieprz
ok. 50 g masła   klarowanego
1/2 szklanki wody

przygotowanie:

kapustę oczyściłam z brzydkich liści zewnętrznych, opłukałam i szatkowałam ( użyłam szatkownicy ) .  w garnku rozpuściłam masło, wrzuciłam przygotowaną  kapustę, dolałam wodę i dusiłam na małym ogniu. 

marchewki obrałam, pokroiłam na mniejsze cząstki i dodałam do kapusty. obrane i pokrojone pieczarki lekko poddusiłam na małej patelni i dodałam również do kapusty ( pieczarki dodałam bez soku który wypuściły przy podduszaniu, żeby uniknąć stracenia ładnego koloru kapusty na kolor pieczarkowego soku). na koniec dodałam pokrojonego w kostkę pomidora. całość dusiłam ok. 30 minut. doprawiłam do smaku i gotowe. 


smacznego.







6 komentarzy:

  1. muszę kapustkę zrobić! ale mnie kusicie dziewczyny:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz jeszcze trochę czasu zanim kapucha się zestarzeje :)

      Usuń
  2. Młoda kapusta ?;) jutro pedze na poszukiwania ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Widzę, że kapusta całkiem inna. Takiej nie jadłam, a z chęcią bym spróbowała! Ile ludzi, tyle ciekawych przepisów! Kiedy to wszystko zrobić i gdzie to pomieścić? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. kapucha!:D ale mi się jej chce:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Takiej kapustki nie robiłam, warto to zmienić i spróbować Twojej:)

    OdpowiedzUsuń