Wilgotne i bardzo cytrynowe. Z nutką goryczki cytrynowej więc dla tych którym ten smak nie przeszkadza. Przepis Ewy Wachowicz ( kilk - przesunąć myszką do dołu ).
składniki:
- 1 kostka masła (200 g)
- ¾ szklanki cukru
- 3 jajka
- 1 łyżka soku z cytryny
- skórka otarta z cytryny
- 1 ½ szklanki mąki orkiszowej ( użyłam 1 szklankę tortowej pszennej i 0,5 szklanki orkiszowej razowej )
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
przygotowanie:
Składniki powinny być w temp. pokojowej.
Ciepłe
masło zmiksowałam z cukrem na masę o lekkiej puszystej konsystencji. Dodałam ubite
jajka, sok z cytryny i skórkę cytrynową. Stopniowo dodawałam przesianą mąkę,
proszek do pieczenia i sól. Wymieszałam.
Ciasto
przelałam do foremki keksowej o długości ok. 30 cm, wysmarowanej masłem i
wysypanej mąką. Piekłam 45 minut w temperaturze 180 st. C.
polewa cytrynowa:
- ½ szklanki wody
- sok z 2 cytryn
- ¼ szklanki miodu
Składniki
polewy połączyłam i gotowałam na wolnym ogniu, aż zgęstniały. Ciepłe jeszcze ciasto
polałam polewą - tak, by zalała także boki.
A tu ciasto nadgryzione przez fotografa, nie zdążyłam interweniować ;) :)).
szybko się robi, idealne do porannej kawy:)
OdpowiedzUsuńCytrusowe aromaty są świetne, gdy na zewnątrz co raz cieplej. Pycha
OdpowiedzUsuńA mi nigdy nie wychodzi :(
OdpowiedzUsuńuwielbiam cytrynowe ciasta :)
OdpowiedzUsuńLubię takie ciacho! Pycha!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię to ciasto. U mnie piekła je babcia zawsze w formie na babkę. Pycha!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię cytrynowe ciasta, z mąką orkiszową muszę spróbować:)
OdpowiedzUsuńSuper ciacho, bardzo takie lubię i często ciasto cytrynowe u mnie gości :)
OdpowiedzUsuńZainspirowałaś mnie,mój synek uwielbia babkę cytrynową i chętnie wypróbuję Twoją.Ja znam jeden świetny przepis szefa kuchni hotelu Waldorf Astoria z NY.Prześlę Ci albo pokażę na blogu jak zrobię.Ponoć szef kuchni tego hotelu każdemu gościowi taką babkę serwował do śniadania.Robiłąm ją dwa razy i zawsze była pyszna i wilgotna.
OdpowiedzUsuńlubię takie ciasta, bo są w sam raz na popołudnie do kawki:)
OdpowiedzUsuńPrzepis na pewno wypróbuję, bo uwielbiam cytrynowe wypieki!
OdpowiedzUsuńMniam, ja ten smak uwielbiam! Koniecznie muszę sobie takie upiec :)
OdpowiedzUsuń