wtorek, 6 września 2016

Czekoladowy krem z awokado i banana.


Takim kremem możemy sobie dogadzać bez wyrzutów sumienia. Wystarczą trzy składniki i w okamgnieniu cieszymy się pyszną, zdrową  nutellą.

Avokado - źródło wielu witamin, składników mineralnych, chroni nas przed chorobami serca i pomaga w łagodzeniu stresu.

Banany - dostarczają nam potasu, który reguluje równowagę płynów w naszym organizmie.

Kakao - to bogate źródło magnezu, poprawia samopoczucie, koncentrację, redukuje stres i wyczerpanie.

Powstały z tych składników krem pasuje nie tylko do kanapek, ale sprawdza się również w formie wspaniałego czekoladowego musu do nalesników.

Polecam! 

Jak zrobić?

Dojrzałe awokado pokrój na mniejsze kawałki, dodaj dobrze dojrzałego większego banana, lub dwa mniejsze (najlepiej sprawdzą się banany w skórce z ciemnymi plamkami) oraz 2 łyżki kakao Deco Morreno. Składniki zblenduj na jednolitą masę i gotowe.


Opcjonalnie można dosłodzić krem miodem. Dla mnie jednak wystarczająca jest słodycz dojrzałego banana w kremie.

Smacznego :-)


niedziela, 4 września 2016

Krem z kabaczka.


Żadna inna zupa krem nie smakowała mi tak jak ta dzisiaj z kabaczka. Sezon na kabaczki jeszcze trwa, dlatego namawiam Was do zrobienia tej smacznej, pożywnej zupy krem. 

W przygotowaniu jest bardzo prosta i tania. Fantastycznie  smakuje z małymi zarumienionymi grzankami własnej roboty. 

Ta zupa jest pyszna i muszę ją zrobić jeszcze raz :-)

Składniki:

(na dwie porcje zupy)

2 srednie kabaczki 
2 pomidory
3 szalotki
oliwa z oliwek
kawałek starszego chleba na grzanki
sól, pieprz
natka pietruszki
wywar z jarzyn

Przygotowanie:

Kabaczki obierz ze skóry, pokrój na mniejsze czesci i ugotuj na parze.

Szalotki drobniutko pokrój i podsmaż na oliwie.

Pomidory zalej wrzątkiem i obierz ze skóry - pokrój w kostkę.

Do podsmażonej cebulki dodaj ugotowany kabaczek i pomidory. Dus warzywa 15 minut. 

Dolej potrzebną ilosć wywaru, wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Chleb pokrój w kostkę, grilluj na rozgrzanej patelni grillowej posmarowanej oliwą, aż zrobią się grzanki.

Gotowy krem podaj z grzankami i swieżą natką pietruszki.

Smacznego.

piątek, 2 września 2016

Papryka faszerowana kaszą jaglaną i warzywami.


To bardzo proste danie. Paprykę można faszerować na różne sposoby. Mój przepis to wypełnienie z kaszy jaglanej, duszonych warzyw i zielonego sera lazur. Tak przygotowana papryka smakuje szalenie zaraz po przygotowaniu, szczególnie kąski z roztopionym serem lazur :-)


Składniki:

kilka niezbyt dużych papryk
marchewka
pietruszka
2 pełne garscie szpinaku baby
ząbek czosnku
kawałek białej częsci pora
ugotowana kasza jaglana
przyprawy: sól, pieprz, kumin, słodka papryka
oliwa
kawałek zielonego sera Lazur 
zielona natka pietruszki

Przygotowanie:

Papryki wydrąż, usuń nasionka. Kaszę ugotuj na sypko.

Rozgrzej patelnię, na niewielkiej ilosci oliwy podsmaż delikatnie pokrojony czosnek. Po chwili dodaj cieniutko pokrojony por, marchewkę i pietruszkę. Chwilkę dus, a następnie dodaj listki szpinaku i przesmaż, aż lekko zwiędną.

Do przygotowanych warzyw dodaj kaszę, kawałki sera, dopraw do smaku przyprawami i wymieszaj. 

Przygotowane papryki napełnij farszem. Ułóż w posmarowanym oliwą naczyniu do zapiekania. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 40 minut, aż papryki będą miękkie.

Gotowe danie obsyp zieloną natką pietruszki.



Przy okazji polecam także wersję z kaszą orkiszową KLIK

Smacznego ;-)

czwartek, 1 września 2016

Gulasz wołowy z marchewką i papryką.



Pyszne danie na jesień. Nie jestem mięsożerną osobą, ale od czasu do czasu dobre mięsko nie jest złe.

Mięso wołowe wymaga czasu w przygotowaniu, musi być długo duszone na wolnym ogniu. U mnie trwa to ok. 2 h i dopiero po tym czasie mięso jest idealnie miękkie i kruche. 

Moja dzisiejsza wersja jest z dodatkiem papryki i marchewki, ale tu można dokazywać różnymi składnikami. 

Przygotuj:

500 g mięsa wołowego pokrojonego w większą kostkę 


4-5 szalotek
4 ząbki czosnku
2 marchewki
2 papryki
suszone oregano
gałązkę rozmarynu
2-3 ziarenka jałowca 
kilka ziarenek czarnego pieprzu
2-3 listki laurowe (u mnie swieże)
paprykę słodką
sól
swieżo mielony pieprz
natkę pietruszki
olej z winogron

Kawałki mięsa obsmaż w głębszej patelni. Dodaj pokrojone szalotki, wszystkie przyprawy oprócz soli i pieprzu mielonego, pokrojone w grubsze kawałki marchewki i paprykę. Delikatnie podlej wodą i dus na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Na koniec dopraw do smaku solą i swieżym pieprzem. Podawaj z ryżem, kaszą lub tak jak lubisz.

Zachęcam  także do wypróbowania przepisu na gulasz wołowy, bez papryki  KLIK

Smacznego.

niedziela, 28 sierpnia 2016

Roladki z bakłażana.



Uwielbiam bakłażana. Z roslinnego punktu widzenia bakłażan jest jagodą, o tym nie wiedziałam  KLIK .

Własciwosci zdrowotne bakłażana są zadziwiające.  Bakłażan jest niskokaloryczny, bo, aż w 90% składa się z wody.  Poleca się więc go osobom odchudzającym.
W 100 g bakłażana znajduje się  dwa razy więcej błonnika niż np. w jabłku. Wpływa na przemianę materii, zapobiega chorobom układu krążenia. Zawiera także przeciwutleniacze, które chronią nas przed chorobami nowotworowymi.

Spodziewam się, że moje dzisiejsze roladki nakłonią  Was do posmakowania tego cudownego owocu. Tak przygotowane są doskonałą przystawką, ale także daniem głównym. 


Składniki:

bakłażan
pomidor bawole serce - tu sprawdzi się mięsisty pomidor, z którego nie wypłynie sok
sól
natka pietruszki
ser feta
oliwa z oliwek
Aceto Balsamico di Modena Mazzetti

Przygotowanie:

Bakłażana umyj, pokrój wzdłuż na cienkie plastry, posól z obu stron i odstaw na 20 min, aż się ''rozpłacze". Plastry griluj z obu stron na złoty kolor. Gotowe, delikatnie smaruj serem feta, na srodku ułóż kawałek pomidora i zwiń w roladkę. Układaj na talerzyku, delikatnie skrop oliwą i octem balsamicznym. Posyp drobniutko posiekaną natką pietruszki. Od razu podawaj. 

Smacznego ;-)

ps. Polecam także moje inny potrawy z udziałem bakłażana: pizza z tuńczykiem i grillowanym bakłażanem KLIK, grillowane bakłażany KLIK , czy ratatouille KLIK .

piątek, 26 sierpnia 2016

Ziemniaki faszerowane kurkami.


Pierwszy raz przygotowałam faszerowane ziemniaki. Na pewno pojawią się jeszcze w moim jadłospisie, jednak kolejnym razem zanim zrobię ziemniaczane łódeczki do zapiekania z całych ziemniaków, wczesniej obgotuję ziemniaki w wodzie. Surowy ziemniak piecze się bardzo długo i to mocno wydłuża czas przygotowania tego smakołyku.

Warto pomysleć nad różnymi farszami do ziemniaków. Ja wybrałam kurki. Doprawiłam je swieżym rozmarynem, a lekiej wyrazistosci dodałam poprzez kawałki zielonego sera plesniowego zapieczone pod koniec.

Składniki:

4 większe ziemniaki
300 g swieżych kurek
kawałek sera plesniowego - zielony Lazur
sól, pieprz, igiełki z gałązki  rozmarynu
natka pietruszki
oliwa, masło
3 szalotki

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie wyszoruj szczotką do warzyw, ułóż w brytfance i piecz, aż ziemniak mocno zmięknie (ja po 20 min wyjechałam całe ziemniaki, przekroiłam na pół i ponownie piekłam jeszcze 20 do 30 min, temp. pieczenia 200 stopni).

Gdy ziemniaki będą w piekarniki przygotuj nadzienie:

- czyste kurki, pokrój i podsmaż na masle z dodatkiem kilku igiełek rozmarynu
- drobno pokrojone szalotki i wydrążone srodki  ziemniaków (po wyjęciu z piekarnika),  także przyrumień
-  podsmażone kurki połącz z szalotkami i ziemniakami, dodaj posiekaną drobniutko natkę zielonej pietruszki,  dopraw do smaku solą i pieprzem
-  ziemniaczane łódki skrop delikatnie oliwą, napełnij farszem po brzegi, z wierzchu posyp kawałkami sera Lazur
-  ułóż w brytfance posmarowanej oliwą i zapiekaj w piekarniku do momentu, aż ziemniaki będą miękkie


Tak przygotowane ziemniaki smakują pysznie, życzę wszystkim smacznego ;-)

wtorek, 23 sierpnia 2016

Kabaczek faszerowany.

Gdy mam ochotę na konkretne jedzenie, nie wiem czemu, ale często moje mysli kierują mnie do faszerowanych warzyw. 

Mój sposób to wypełnianie warzyw ulubioną kaszą z dodatkami. Faszeruję pomidory, kabaczki, cukinie, paprykę i bakłażany. Warzywa wypełniam tak, by farsz trochę z nich wystawał.

Przyrumienione, pachnące danie wyjęte z piekarnika wygląda wspaniale. Moje zdjęcie dzisiaj tego nie oddaje, ze względu na późną porę robienia, ale mówię Wam, na coraz chłodniejsze i pochmurne dni to kapitalna obiado-kolacja.

Składniki:

kabaczek
ugotowane na parze: mięso kurczaka np. piers, marchewka, pietruszka
ugotowana kasza jaglana
sól, pieprz, słodka papryka
ser feta
olej z winogron
szalotki

Przygotowanie: 

Kabaczka umyj, przekrój wzdłuż i za pomocą łyżki usuń miąższ. Szalotkę drobno pokrój, podsmaż delikatnie na oleju, dodaj pokrojony miąższ z kabaczka, mięso kurczaka, pokrojoną marchew i pietruchę. Podsmaż wszystko razem na końcu dodając ugotowaną kaszę. Dopraw do smaku. 

Łódki kabaczka posmaruj delikatnie oliwą, wypełnij farszem i piecz w nagrzanym do 175 stopni piekarniku do zrumienienia. Pod koniec pieczenia z wierzchu połóż kawałki sera i chwilę jeszcze zapiecz.

Smacznego. 

p.s. Przypomina się także faszerowana przeze mnie cukinia  KLIK


sobota, 20 sierpnia 2016

Owsianka z syropem z zielonej szyszki.


Zupy mleczne to moja zmora z dzieciństwa. Uraz z tamtych czasów przez długi czas odsuwał mnie od wszystkich kasz i płatków zbożowych.  Jeszcze niedawno, na samą mysl o zjedzeniu mdłych płatków owsianych na mleku było mi niedobrze. Teraz dwa, trzy  razy w tygodniu na sniadanie jest ciepła owsianka na mleku.

Do mojej owsianki używam płatków owsianych błyskawicznych. Owsiankę gotuję na mleku bez laktozy. Płatki przed dodaniem zawsze płuczę na sitku pod bieżącą wodą.

Owsianka wcale nie musi być nudna i skromna w smaku. Wystarczy, że za każdym razem szykujemy jej inne wydanie.

Dzieliłam się już z Wami wersją z morelą i borówkami KLIK, dzisiaj odsłona druga z syropem z zielonej szyszki.


Przygotuj owsiankę na gęsto, dodaj swieże figi, banana i kawałki polskiej brzoskwini. Polej syropem z zielonej szyszki. 

Smacznej owsianki ;-)

niedziela, 14 sierpnia 2016

Tort Pavlova.


Najsłynniejsza beza na swiecie - tort Pavlova. Jak zaczynasz ją jesć nie możesz przestać. Chrupka z zewnątrz, piankowa i delikatna w srodku. Wypełniona pysznym kremem i udekorowana swieżymi owocami. To moja pierwsza beza Pavlova. Wyszła idealnie i wzbudziła zachwyt. Wykonanie jest bardzo proste. Jeżeli komus się wydaje, że to trudny deser to się myli. Beza jest bardzo prostym wypiekiem. Kto nie robił jeszcze Pavlovej niech się odważy. Jest boska!

Składniki:  

7 białek ze sredniej wielkosci jajek
300 g cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny 
szczypta soli

Krem:

600 ml kremówki 30%
125 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

Piekarnik nagrzej do 175 stopni (góra-dół)

Białka z dodatkiem soli ubij na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodaj cukier, sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. 

Na przygotowanej formie ułóż papier do pieczenia. Ubite białka przełóż na papier starając się otrzymać formę okręgu. 

Bezę wstaw do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 150 stopni.  Piecz przez 90 minut. Następnie wyłącz piekarnik i pozostaw bezę w piekarniku aż do jego całkowitego wystygnięcia.

Smietanę kremówkę ubij, dodając pod koniec ubijania ser mascarpone i cukier puder.

Na gotowej, wystudzonej bezie ułóż krem ( w trakcie pieczenia beza od góry może lekko popękać, przez te szczelinki wkładamy delikatnie do srodka krem, resztę na wierzchu ). Dekorujemy malinami i borówkami.

Smacznego :-)




sobota, 13 sierpnia 2016

Ciasto sliwkowe.

Sezon na sliwki rozpoczęty, trzeba się nimi nacieszyć :-). Do tego ciasta potrzebne są dobrze dojrzałe sliwki, z których bez problemu wyskakuje pestka, gdy rozdzielamy je na pół. To zdecydowanie najlepsze ciasto sliwkowe jakie mi kiedykolwiek wyszło!


Składniki:

300g mąki pszennej tortowej
2 żółtka
150 g zimnego masła
40 g cukru pudru
łyżka soku z cytryny
szczypta soli
ok. 1 kg dobrze dojrzałych sliwek

Przygotowanie:

Z podanych składników (oprócz sliwek) szybko zagniatamy ciasto, owijamy w folię i chłodzimy w lodówce min. 40 min. Wykładamy ciastem spód formy do pieczenia, nakłuwamy widelcem ciasto i pieczemy 15 min w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Na zapieczonym spodzie układamy połówki sliwek i posypujemy kruszonką. Pieczemy 30 do 40 min, aż góra się zarumieni. 

Kruszonka: 

8 dkg mąki
5 dkg cukru pudru
5 dkg masła

Połączyć składniki aż powstanie kruszonka.

Smacznego!

niedziela, 7 sierpnia 2016

Truskawki zapiekane.



Bardzo lubię leniwe, spokojne niedziele. Chętnie wtedy gotuję, oglądam filmy, czytam książki lub zwyczajnie nie robię nic. Lubię takie momenty, kiedy nie trzeba się nigdzie spieszyć, nie trzeba nic planować, tylko po prostu być. I własnie dzis miałam taka niedzielę tylko dla siebie. Obejrzałam dwa filmy z ulubioną bardzo przeze mnie Juliette Binoche, przeglądałam książki kucharskie szukając pomysłów kulinarnych na nowy tydzień, przeczytałam kilka artykułów w czasopismach psychologicznych, a na koniec zrobiłam truskawki pieczone w ciescie kruchym. Deser robi się bardzo szybko, a już samo trzymanie ciepłej kokilki w dłoniach, wypełnionej truskawkami otulonymi chrupiącym ciastem sprawia ogromną przyjemnosć.

Proporcji na ciasto kruche nie podaję, ponieważ dzis powstało ono bez odmierzania składników. Użyłam mąki krupczatki, która jest najlepsza do ciasta kruchego. 

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche, w postaci kruszonki umiesć w naczyniach do zapiekania. Ułóż mrożone truskawki i przykryj delikatnie ciastem od góry. Piecz 15 min w temp. 170 stopni. Podawaj ciepłe z łyżką zimnego jogurtu greckiego. 





sobota, 6 sierpnia 2016

Podeszwica z ryżem (nie mylić z podeszwą ;-) )


Dzisiaj przedstawiam doskonały przepis na panierowaną podeszwicę z ryżem. Podeszwicę można kupić w sklepie rybnym, lub też jesli, ktos ma zużyte buty odkleić od cholewki ;-). Ja przygotowałam wersję ze sklepu rybnego. 

Składniki:

4 swieże filety podeszwicy
mleko
sól, pieprz
masło
sok z cytryny
olej z pestek winogron
1 jajko
bułka tarta

Przygotowanie: 

Filety podeszwicy myjemy, zalewamy mlekiem i pozostawiamy min na 1h. Osuszamy, doprawiamy solą i pieprzem oraz odrobiną soku z cytryny do smaku. Panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podajemy z ryżem parboiled. 


Podeszwica to jedna z najzdrowszych ryb dostępnych na rynku. Jest źródłem cennego białka i przyspiesza metabolizm (szczególnie wersja odcięta z butów sportowych ;-) )

piątek, 5 sierpnia 2016

Krewetki z kuskusem i awokado.


Pyszne krewetki z kuskusem i awokado. To danie robi się ekspresowo. Delikatny kuskus o subtelnym cytrynowym posmaku, chrupiące krewetki i swieże, miękkie awokado tworzą cudowne, orzeźwiające danie, które sprawia  ogromną przyjemnosć naszemu podniebieniu.

Spróbujcie koniecznie!

Składniki:

12 krewetek oczyszczonych i bez ogonków
1/2 obranego, brązowego, dojrzałego awokado 
kuskus
czerwona pasta curry
olej kokosowy/ryżowy 
sok z cytryny

do smaku: sól, sos sojowy kikkoman

Przygotowanie:

Kuskus przygotuj wg instrukcji na opakowaniu, dopraw do smaku sokiem z cytryny i odrobiną soli. Na rozgrzaną patelnię wlej olej i dodaj odrobinę pasty curry, chwilkę podgrzej mieszając, by pasta się rozpusciła. Następnie dodaj przygotowane krewetki. Smaż na srednim ogniu mieszając  2-3 minuty, aż krewetki staną się chrupiące. Pamiętaj, zbyt długie smażenie krewetek sprawi, że staną się one twarde i nie smaczne. Gotowe krewetki połącz z kuskusem, dodaj kawałki pokrojonego awokado. Wedle upodobań i potrzeby dopraw do smaku solą lub sosem sojowym.

Smacznego.

ps. Kasza kuskus lubi bardzo natkę swieżej pietruszki, można tutaj również dodać. Ja pominęłam bo niektórzy domownicy ''nie lubią'' tego, czegos zielonego ;-).



czwartek, 4 sierpnia 2016

Roladki z soli.


Do przygotowania tych roladek zainspirował mnie przepis z książki Marty Gessler ''Kolory smaków''.  Książkę dostałam ponad pół roku temu w prezencie. Od razu bardzo mi się spodobała i szybko przetestowałam kilka przepisów. Wkrótce napiszę Wam o niej więcej.

Przepis na roladki z soli troszkę zmodyfikowałam. W oryginale ryba jest przygotowana w wersji pieczonej, ja z powodu zaleceń dietetycznych stworzyłam to danie na parze. Wyszło doskonale! Podczas gotowania w paczuszkach z solą wytworzył się pyszny sos maslano-cytrynowy, a smak ryby stał się bardzo delikatny. 

Doskonałymi dodatkami do tak przygotowanej ryby są warzywa ugotowane na parze.

Przepis jest wart wypróbowania. Polecam!

Składniki:

6 filetów soli ( u mnie nie mrożona )
sól, pieprz
zielone oliwki
sok z cytryny
masło
mleko

Przygotowanie:

Filety moczymy w mleku przez kilka godzin. Delikatnie płuczemy i osuszamy ręcznikiem kuchennym. Doprawiamy solą i pieprzem.  Zwijamy w roladkę, wkładając do srodka 2-3 oliwki. Pojedyncze roladki układamy na kawałkach folii aluminiowej, skrapiamy mocno sokiem z cytryny i dodajemy po kawałku masła. Paczuszki szczelnie zamykamy, gotujemy w koszyczku do gotowania na parze przez 10 minut. Podajemy z młodymi ziemniakami i młodą cukinią ugotowanymi na parze.



A poniżej wersja z ryżem parboiled ;-)

 
 Smacznego.

środa, 3 sierpnia 2016

Krem z cukinii i zielonego ogórka.


Jest bardzo smaczna, prosta w przygotowaniu, niskokaloryczna i tania. Na dodatek poprawia samopoczucie. Zupa krem z cukinii! Wspaniale smakuje zarówno na ciepło, jak i w postaci chłodnika.

Składniki:

3 sredniej wielkosci cukinie
2 swieże ogórki zielone gruntowne
sól, pieprz
oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Umyte cukinie ugotuj na parze do miękkosci (młode, nie zbyt duże cukinie nie wymagają obierania ze skórki). Wystudzone warzywa zblenduj na krem, dodaj starte na tartce ogórki (grube oczka), dopraw do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną oliwy.




 Smacznego!

wtorek, 26 lipca 2016

Ryż z krewetkami i brzoskwinią.


Krewetki to skorupiaki należące do dużej rodziny owoców morza. Zajmują dostojną pozycję w morskim menu. Wszystkie krewetki, zarówno małe szare jak i większe są bogatym źródłem białka. Mięso ich pozytywnie wpływa na nasze zdrowie, gdyż jego spożywanie zmniejsza występowanie nadcisnienia tętniczego i raka. 

Krewetki doskonale komponuję z owocami: ananasem, mango, brzoskwinią, papryką, awokado, cukinią, a wspaniałym dodatkiem jest makaron lub ryż. 

Mi udało się wymysleć  takie cos :-)


Składniki:

15 krewetek tygrysich oczyszczonych i bez ogonków
czerwona pasta curry ilosć wg uznania
sól
sos sojowy kikkoman 
olej kokosowy
ryż jasminowy
duża dojrzała brzoskwinia

Przygotowanie:

Ryż ugotuj na sypko. Na rozgrzaną patelnię włóż olej kokosowy, dodaj pastę curry i wymieszaj chwilkę podgrzewając, aż pasta się rozpusci. Dodaj krewetki, delikatnie posól i podsmażaj do zrumienienia z obu stron, 2-3 minuty.  Pod koniec podsmażania dodaj do krewetek brzoskwinię obraną ze skórki i pokrojoną w większe kawałki, wymieszaj. Pamiętaj, że zbyt długie smażenie owoców morza spowoduje, że będą twarde i nie smaczne. Gotowe danie dopraw do smaku  sosem sojowym, podawaj z ryżem.

Smacznego :-)