sobota, 16 lipca 2016

Najlepsza! Owsianka z morelami i borówkami.


Owsianka to bardzo zdrowe sniadanie. Pomysły na nią nigdy się nie kończą. To moja ulubiona wersja, ponieważ przepadam za morelami. Pożywny i smaczny posiłek na dobry początek dnia!

Składniki:

mleko 250 ml (u mnie bez laktozy)
2-3 pełne łyżki płatków owsianych błyskawicznych
kilka dobrze dojrzałych moreli
słodkie borówki
swieży tymianek
opcjonalnie miód

Przygotowanie: 

Gotujemy płatki na mleku na gęsto. 

Wersja pierwsza: podajemy ze swieżymi owocami.
Wersja druga: pod koniec gotowania na owsiance układamy połówki moreli, przykrywamy przykrywką i odstawiamy na mały ogień na 10 minut. Tak przygotowane morele układamy na owsiance. Doprawiamy swieżym tymiankiem. 

Obie wersje opcjonalnie doprawiamy do smaku miodem.


Smacznego!


2 komentarze:

  1. pycha! :) owsianki u mnie dość często goszczą w różne konfiguracji :) a w tygodniu lubię też te nocne słoikowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym taką na śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń