niedziela, 24 lipca 2016

Pierogi z jagodami.

Najsmaczniejsze  pierogi '' na słodko''. Znakomite, lekkie danie na lato. Polane smietanką i delikatnie posypane cukrem trzcinowym smakowały wszystkim.  Gorąco polecam mój przepis.


Składniki na ciasto:

300g mąki orkiszowej jasnej
200 ml wrzątku
szczypta sol
40 g masła

Nadzienie:

200 g swieżych jagód
mąka ziemniaczana do oprószenia jagód 

Do podania:

smietanka homogenizowana Krasnystaw 18%
cukier trzcinowy

Przygotowanie: 

Mąkę przesiać do naczynia, dolać wrzątek połączony z masłem i wymieszać łyżką. Przełożyć na stolnicę i chwilkę powygniatać. Ciasto przykryć od góry miseczką lub głębokim talerzem na 30 minut.

Jagody opłukać, osuszczyć, oprószyć delikatnie mąką ziemniaczaną.

Gotowe ciasto rozwałkowywać na cienkie placki, małą szklanką wycinać kółka, napełniać jagodami, zlepiając i tworząc pierożki. Osoloną wodę zagotować, partiami wkładać pierogi i gotować do wpłynięcia na powierzchnię (2 min). Czas gotowania zależy od grubosci ciasta. 


Podawać polewane słodkę smietanką.

Smacznego :-)





4 komentarze:

  1. Pysznie - i to ciasto takie cieniutkie :) Ciekawi mnie ta mąka orkiszowa, osobiście nie próbowałam jeszcze innej do pierogów, jak pszenna, więc myślę, że warto poeksperymentować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na pewno. mąka orkiszowa jasna typ 500 doskonale sprawdza się do pierogów, ciast, placuszków. a tajemnica smaku pierogów tkwi w sposobie przygotowania ciasta i grubosci pierogów. im cieńsze tym smaczniejsze ;-)

      Usuń
  2. obowiązkowa pozycja na letni obiad :)

    OdpowiedzUsuń