niedziela, 4 października 2015

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną, indykiem i pomidorami.

Sezon na polskie cukinie w pełni. Warzywno to można wykorzystać na wiele sposobów. U mnie dziś faszerowana cukinia. Jest pyszna i taka prosta do zrobienia. Najlepiej jeść ją na gorąco prosto wyciągniętą z piekarnika. Bardzo dobrze smakuje podana z jogurtem naturalnym, a mocną stroną tej potrawy są przyprawy, które nadają jej charakteru: ostra papryka mielona i kurkuma.


Tak przygotowana cukinia jest idealną propozycją na obiad lub ciepłą kolację. Ważne tylko jest aby cukinii nie dusić za długo w piekarniku. Warzywo musi być jędrne i tworzyć "łódeczkę dla mięsa".

Składniki:

1/2 większej cukinii lub 2 połówki mniejszej
ok. 2 szklanek  ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
3 mniejsze świeże pomidory
1/2 średniej cebuli cukrowej
2 ząbki czosnku
świeża natka pietruszki
świeży koperek
listki z 4 nie dużych gałązek świeżego tymianku
1 łyżka dowolnego startego na tarce sera żółtego
do smaku: sól, świeżo mielony pieprz, kurkuma, ostra mielona papryka
olej rzepakowy 
ok. 25 dkg filetu z piersi indyka

do podania: jogurt naturalny

Przygotowanie:

Wydrążamy miąższ ze środka cukinii. Cukinie smarujemy po brzegach i w środku olejem, układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Zapiekamy tak długo, aby warzywo zaczęło  robić się lekko miękkie. W między czasie przygotowujemy farsz. Miąższ cukinii  kroimy na mniejsze kawałki. Mięso kroimy w drobne kawałki. Cebulę siekamy w kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej, chwilkę podsmażamy. Pod koniec smażenia do cebuli dodajemy czosnek, oraz miąższ z cukinii, mieszamy, wrzucamy przygotowane mięso i smażymy mieszając od czasu do czasu, aż mięso zacznie robić się miękkie.  Do naczynia przekładamy ugotowaną kaszę dodajemy podsmażone mięso. Pomidory kroimy w kostkę, dodajemy do farszu. Mieszamy. Dodajemy przyprawy, świeże zioła. Dodatkowo dodajemy do farszu 1 łyżkę oleju i mieszamy. Lekko zapieczoną i lekko miękką "łódeczkę cukinii" wypełniamy farszem. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy. U mnie ok. 30 minut. Warzywo musi pozostać jędrne, w przeciwnym razie nasza potrawa będzie się rozpadać. Pod koniec zapiekania z wierzchu posypujemy serem. Podajemy od razu po upieczeniu z jogurtem naturalnym.

Smacznego.


7 komentarzy:

  1. Wygląda cudownie, czy da się zastąpić czymś tego indyka? Chętnie spróbowałabym zrobić u siebie, ale nie jem mięsa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie, że tak. myślę, że mięsko można np. zastąpić pieczarkami. odważyłabym się także kiedyś spróbować przygotować taki farsz z zamiennikiem mięsa - soją. ja nie jestem specjalnie mięsożerna i często jadam produkty na bazie soi. lubię kotlety sojowe i tak myślę teraz, że można by nimi zastąpić indyka, wcześniej je obgotowując, krojąc drobniej, obsmażyć itd :-)

      Usuń
  2. obiad idealny :) bardzo lubię faszerowane warzywa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super wygląda :) Uwielbiam faszerowane warzywa!

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo apetyczna propozycja :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale gigant! Farsz wygląda pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń