środa, 9 maja 2018

Riccioli bezglutenowe z krewetkami i warzywami w sosie orientalnym.

 



To danie robi się ekspresowo, bo w 15 minut. Wystarczy mieć krewetki wcześniej odłożone do marynaty, by miały lepszy smak, połączyć je z pozostałymi produktami i to koniec. A więc:

Przygotuj:

  • krewetki 200 g


  • suszone liscie limonki, kaffir

  • sos chilli czosnkowy

  • olej kokosowy i małe mleczko kokosowe
  • korzeń imbiru

  • oliwa z oliwek

  • 1/2 opakowania riccioli bezglutenowego

  • sos sojowy

  • oraz 1/2 mieszanki warzyw China z przyprawą orientalną

Wykonanie:

Najpierw przygotuj marynatę: połącz 2 -3 łyżki oliwy z 2 łyżkami sosu czosnkowego chilli, dodaj liść kaffiru oraz trzy kawałki korzenia imbiru i wymieszaj razem składniki. Do przygotowanej zalewy włóż oczyszczone z pancerzyków na ogonkach  krewetki i odstaw na niedługi czas.
 
W woku rozgrzej łyżkę oleju kokosowego, dodaj porcję mieszanki China z przyprawą orientalną, chwilkę przesmaż i dodaj do tego porcję riccioli. Całość podlej wodą, tak, żeby makaron był zakryty, przykryj i gotuj max 7 minut (uważaj, żeby nie rozgotować makaronu). Po tym czasie odlej nadmiar wywaru z woka, dodaj krewetki z marynatą i przesmaż max 2 minut (pamiętaj, że gdy przesmażysz za długo krewetki staną się "gumiaste" i będą nie smaczne). W między czasie do całości wlej 3/4 małej puszki mleczka kokosowego, a następnie zredukuj sos żeby zgęstniał.. Dopraw całość do smaku sosem sojowym i gotowe.
 

 
Smacznego :-) :-) :-)

2 komentarze: