sobota, 5 maja 2018

Karkówka, kiełbaski i ... Ośmiorniczki z grilla.


Grill kojarzy nam się głównie z kiełbaskami i karkówką. To potrawy proste i idealne na majówkę. Pieczenie na ruszcie to mnóstwo możliwości kulinarnych. Dlaczego by do klasycznych mięs i kiełbas nie dodać czegoś innego i ciekawego,  na przykład ośmiorniczek i  zaskoczyć swoich gości i bliskich nowym smakiem :-).
 

 
 
Składniki:
 
1 opakowanie mrożonych ośmiorniczek baby, 20 sztuk
przyprawy: oliwa z oliwek, sól, pieprz, sos sojowy, ocet balsamiczny, ząbek czosnku, słodki sos chili, imbir - korzeń
 
dodatkowo: 1 surowy ziemniak
 
Przygotowanie:
 
Rozmrożone ośmiorniczki, wrzuć do wrzącej wody, dodaj pokrojony ziemniak , kawałek imbiru oraz odrobinę octu balsamicznego i gotuj ok. 2 minut. Po tym czasie ośmiorniczki wyjmij i zostaw do ostygnięcia.
 
Przygotuj marynatę: połącz słodki sos chili z przyprawami, oliwą i sosem sojowym. Do marynaty przełóż ośmiorniczki i odstaw na 20 minut.
 
Tak przygotowane ośmiorniczki grilluj max 4 min, bezpiecznie i wygodnie jest to robić na metalowym sitku.
 



 
 
Oprócz ośmiorniczek przygotowaliśmy również karkówkę marynowaną wcześniej w sosie Worcestershire  oraz kiełbaski pieczone na grillu:





Było również pyszne domowe ciasto:

 
 

 
To było wspaniałe majówkowe spotkanie:
 





A jak Wam minęła majówka?
 
 



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz