środa, 24 kwietnia 2013

Warzywa zapiekane z fetą.



Ostatnio mam mało czasu na gotowanie i  książka Ani Starmach " Pyszne 25 " codziennie jest w moich rękach, bo w ciągu 25 minut mo stworzyć smaczne, pożywne jedzonko. Dzisiaj na obiad warzywa zapiekane z fetą. Kto nie próbował musi spróbować. Feta z dodatkiem pieczonej papryki, cukinii, bakłażana i tymianku to po prostu bajka.


składniki: ( dla 3 - 4 osób )

1 bakłażan
2 małe cukinie
1 papryka czerwona, nie za duża
1 papryka żółta, też nie za duża
200 g sera feta
oliwa extra vergine
3 ząbki czosnku
garść czarnych oliwek bez pestek
4 - 5 gałązek świeżego tymianku
sól morska

przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni C.

2. Umyte warzywa pokroiłam w krótkie cienkie paski 4 - 5 cm, dodałam pokrojone oliwki, obrany i rozgnieciony czosnek, gałązki tymianku i odrobinę soli. Wszystkie składniki przełożyłam do naczynia  do zapiekania. Całość skropiłam dość obficie oliwą (4 - 5 łyżek) i wymieszałam.

3. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 10 minut, a następnie ułożyłam na wierzchu plastry sera feta, wstawiłam ponownie do piekarnika na 10 - 15 minut.

4. Gotowe warzywa posypałam listkami świeżego tymianku.

Smacznego. :))

14 komentarzy:

  1. pyszności. A jakie wiosenne to danie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ulu, bardzo podobają mi się Twoje przepisy z Pyszne 25. Cieszę się, że je pokazujesz - łatwiej mi coś podejrzeć. Nie pomyślałabym ,że feta będzie pasowała w zapiekance - a jednak.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mi książka Ani bardzo się podoba :))

      Usuń
  3. feta w zapiekance? musze sprobowac ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. kolorowo i wiosennie:) takie warzywka fajnie się sprawdzą jako dodatek do obiadu dla moich mięsożerców:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ula śwetnie wyglądają te warzywa, namówiłaś mnie, będą na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Feta zdecydowanie na tak ! :) jestem fanka tego sera, tylko najlepeiej aby byla to prawdziwa feta, lub ser balkanski. DAnie w 25 minut spokojnie do zrobienia, zdrowe odżywianie w cenie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wierzę, że bajka, bo feta jest wyborna!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Zapraszam do zabawy nominowani liebster award : http://kulinarnezycie.blogspot.com/2013/04/liebster-award-wyroznienie-dziekuje.html

    OdpowiedzUsuń
  9. samo zdrowie a oliwki i feta to najlepszy duet;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pięknie kolorowo i smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajna ta warzywna zapiekanka:)

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam! pieczone warzywa i oliwa, rewelacja!

    OdpowiedzUsuń