niedziela, 28 sierpnia 2016

Roladki z bakłażana.



Uwielbiam bakłażana. Z roslinnego punktu widzenia bakłażan jest jagodą, o tym nie wiedziałam  KLIK .

Własciwosci zdrowotne bakłażana są zadziwiające.  Bakłażan jest niskokaloryczny, bo, aż w 90% składa się z wody.  Poleca się więc go osobom odchudzającym.
W 100 g bakłażana znajduje się  dwa razy więcej błonnika niż np. w jabłku. Wpływa na przemianę materii, zapobiega chorobom układu krążenia. Zawiera także przeciwutleniacze, które chronią nas przed chorobami nowotworowymi.

Spodziewam się, że moje dzisiejsze roladki nakłonią  Was do posmakowania tego cudownego owocu. Tak przygotowane są doskonałą przystawką, ale także daniem głównym. 


Składniki:

bakłażan
pomidor bawole serce - tu sprawdzi się mięsisty pomidor, z którego nie wypłynie sok
sól
natka pietruszki
ser feta
oliwa z oliwek
Aceto Balsamico di Modena Mazzetti

Przygotowanie:

Bakłażana umyj, pokrój wzdłuż na cienkie plastry, posól z obu stron i odstaw na 20 min, aż się ''rozpłacze". Plastry griluj z obu stron na złoty kolor. Gotowe, delikatnie smaruj serem feta, na srodku ułóż kawałek pomidora i zwiń w roladkę. Układaj na talerzyku, delikatnie skrop oliwą i octem balsamicznym. Posyp drobniutko posiekaną natką pietruszki. Od razu podawaj. 

Smacznego ;-)

ps. Polecam także moje inny potrawy z udziałem bakłażana: pizza z tuńczykiem i grillowanym bakłażanem KLIK, grillowane bakłażany KLIK , czy ratatouille KLIK .

3 komentarze:

  1. nie wiedziałam, że bakłażan to owoc. Za to roladki pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna przekąska - w sam raz na takie gorące dni :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń