niedziela, 4 września 2016

Krem z kabaczka.


Żadna inna zupa krem nie smakowała mi tak jak ta dzisiaj z kabaczka. Sezon na kabaczki jeszcze trwa, dlatego namawiam Was do zrobienia tej smacznej, pożywnej zupy krem. 

W przygotowaniu jest bardzo prosta i tania. Fantastycznie  smakuje z małymi zarumienionymi grzankami własnej roboty. 

Ta zupa jest pyszna i muszę ją zrobić jeszcze raz :-)

Składniki:

(na dwie porcje zupy)

2 srednie kabaczki 
2 pomidory
3 szalotki
oliwa z oliwek
kawałek starszego chleba na grzanki
sól, pieprz
natka pietruszki
wywar z jarzyn

Przygotowanie:

Kabaczki obierz ze skóry, pokrój na mniejsze czesci i ugotuj na parze.

Szalotki drobniutko pokrój i podsmaż na oliwie.

Pomidory zalej wrzątkiem i obierz ze skóry - pokrój w kostkę.

Do podsmażonej cebulki dodaj ugotowany kabaczek i pomidory. Dus warzywa 15 minut. 

Dolej potrzebną ilosć wywaru, wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Chleb pokrój w kostkę, grilluj na rozgrzanej patelni grillowej posmarowanej oliwą, aż zrobią się grzanki.

Gotowy krem podaj z grzankami i swieżą natką pietruszki.

Smacznego.

3 komentarze:

  1. Wow ! Nie próbowałam jeszcze nigdy żadnej zupy z kabaczkiem, więc dla mnie to pyszny i ciekawy przepis :)

    OdpowiedzUsuń