Szarlotka to najlepsze ciasto, które chyba każdy lubi. Wyszła pyszna :-). Urzeka swą prostotą. Jej głęboki smak i intensywny aromat rozchodzący się po domu, zaraz po
wyjęciu z piekarnika, przywołują na myśl wyłącznie pozytywne
wspomnienia. Moi goście byli zachwyceni. Rozpływające się w ustach delikatne kruche ciasto z subtelnie cynamonowym nadzieniem z jabłek. Ta szarlotka jest przesmaczna i musicie ją koniecznie zrobić.
Składniki:
300 g mąki pszennej tortowej
100 g mąki krupczatki
200 g zimnego masła
160 g cukru drobnego do wypieków
4 żółtka
szczypta soli
4 łyżki zimnej wody
2 kg szarej renety
1 cukier wanilinowy
1 łyżka cynamonu wymieszana z 2 łyżkami cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Mąki przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtka, szczyptę soli, pokrojone w kawałki masło, cukier, wodę. Łączymy składniki zaczynając od siekania nożem, a następnie szybko zagniatamy ciasto. Staramy się jak najmniej ogrzewać ciasto rękami. Owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce ok. 1 h. W między czasie obieramy jabłka ścieramy na tarce do miseczki. Dodajemy cukier z cynamonem oraz cukier wanilinowy i mieszamy. Schłodzone ciasto większą część rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ja robię to odrywając po kawałku ciasta i wykładając nim dno blaszki. staram się to robić szybko, by nie ogrzewać ciasta.) Na rozłożone ciasto wykładamy przygotowane nadzienie jabłkowo-cynamonowe. Na wierzch ścieramy na tarce na grubych otworach resztę ciasta. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 40 min.
Podajemy ciepłą z lodami.
Smacznego :-)
rozpływające
się w ustach ciasto, połączone z doskonałym, delikatnie cynamonowym
nadzieniem z jabłek. Smak i aromat cynamonu nie gra w tym nadzieniu
pierwszych skrzypiec, a jedynie subtelnie je podkreśla. Moja rodzina
była zachwycona, - See more at:
http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3293/babcina-szarlotka---najlepsza#sthash.AXfcGPpn.dpuf
rozpływające
się w ustach ciasto, połączone z doskonałym, delikatnie cynamonowym
nadzieniem z jabłek. Smak i aromat cynamonu nie gra w tym nadzieniu
pierwszych skrzypiec, a jedynie subtelnie je podkreśla. Moja rodzina
była zachwycona, - See more at:
http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3293/babcina-szarlotka---najlepsza#sthash.AXfcGPpn.dpuf
rozpływające
się w ustach ciasto, połączone z doskonałym, delikatnie cynamonowym
nadzieniem z jabłek. Smak i aromat cynamonu nie gra w tym nadzieniu
pierwszych skrzypiec, a jedynie subtelnie je podkreśla. Moja rodzina
była zachwycona, - See more at:
http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3293/babcina-szarlotka---najlepsza#sthash.AXfcGPpn.dpuf
Aż tutaj mi zapachniało:)
OdpowiedzUsuńSzarlotka...ciasto co ma wszystkie ciasta pod sobą. :)
OdpowiedzUsuńmoje ulubione ciacho :)
OdpowiedzUsuńCiasto dzieciństwa, prawda? Moja babcia zawsze takie robiła, w prodiżu łohohoho :) i murzynka jeszcze. Teraz by się zjadłoo :)
OdpowiedzUsuńWspaniała, domowa i pełna jabłek - to lubię :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
a ja dziś jadłam u teściowej, na tarcie, pyszne, wilgotne, obłęd, no lubię, na równi z sernikiem:D
OdpowiedzUsuńJa w ogóle twierdzę, że szarlotka smakuje nie tylko jesienią, ale przez cały rok i że zawsze jest dobry moment, aby zjeść kawałek tego pysznego ciasta :)
OdpowiedzUsuńSzarlotka dobra na wszystko :D Nigdy taką nie pogardzimy ;)
OdpowiedzUsuńWspaniała szarlotka, wygląda bardzo zachęcająco, z chęcią bym spróbowała:)
OdpowiedzUsuń