poniedziałek, 23 marca 2015

Pierogi dla leniwych (leniwe).



Leniwe dlatego, bo ktoś kiedyś z lenistwa nie zagniótł ciasta na pierogi, aby je nafaszerować serem, tylko wymieszał wszystkie składniki. :-).

Przepadam za leniwymi! Zawsze gdy je zajadam przenoszę się w czasie i przypominają mi się czasy dzieciństwa.

Właściwe to już dawno mogłam napisać tutaj mój przepis na leniwe, ale  jako taki przepis u mnie  nie istnieje. Najważniejszym składnikiem leniwych jest biały ser, a są róże sery, różnej konsystencji. Przy leniwych ważne by nie przesadzić z mąką, bo staną się twarde i będą nie smaczne . Zawsze robię je więc trochę na wyczucie, ciasto po połączeniu składników musi być dość mocno klejące, a na stolnicy staramy się już podsypywać min ilość mąki.

Składniki:

ok. 300 g białego sera półtłustego
1 jajko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
ok. 3 czubate łyżki mąki pszennej tortowej
sól
cukier wanilinowy

Przygotowanie:

W miseczce widelcem rozgniatam ser, dodaję żółtko, cukier, ubitą na sztywno pianę z białka, oraz mąki i łączę wszystkie składniki w kulę. Ciasto będzie mocno klejące. Przekładam na stolnicę delikatnie oprószoną mąką, formuję wałeczki, lekko spłaszczam i ostrym nożem wycinam małe romby. Tak przygotowane wrzucamy na osolony lekko, wrzątek, gotujemy do wypłynięcia, zalewamy odrobiną zimnej wody i wyławiamy. Podajemy polane roztopionym masłem i posypane cukrem trzcinowym wymieszanym z cynamonem.

Smacznego :-)








9 komentarzy:

  1. leniwi to nie robią tylko kupuja gotowce.Smaki mojego dzieciństwa, pycha pierożki zrobiłas

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam leniwe:) To jeden z moich smaków dzieciństwa:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje ukochane! Jutro będę robić :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. ojjjjk, ale się zgrałyśmy, ale nie ma się co dziwić, w końcu to leniweeeeeeeee <3

    OdpowiedzUsuń
  5. leniwe, nie leniwe- co tam. Pyszne są!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ach, no któż nie lubi leniwych? Są ponadczasowe :)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam .... świetne wytłumaczenie nazwy :))

    OdpowiedzUsuń