poniedziałek, 23 września 2013

Placki z serem ricotta i bananem.


Takie małe naleśniczki, puszyste i grubsze o delikatnym smaku sernika z dodatkiem banana. Pyszne na śniadanie, bardzo szybkie do zrobienia, no i smażone beztłuszczowo.

składniki:

250 g sera ricotta
1 szklanka mąki
3 łyżki drobnego cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 malutkie jajka
3 łyżki roztopionego masła klarowanego
trochę mleka
2 rozgniecione banany
syrop z agawy

przygotowanie:

mąkę, cukier, proszek do pieczenia przesiałam do miski. do drugiego naczynia przełożyłam ricottę, dodałam jajka, roztopione masło i całość wymieszałam mikserem. połączyłam z suchymi składnikami. następnie dodałam taką ilość mleka aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. wymieszałam. dodałam rozgniecione banany i znowu wymieszałam. smażyłam na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej, ale na małym ogniu, żeby placuchy się nie przypalały. ciepłe polewamy syropem z agawy lub zjadamy z innymi dodatkami np. świeżymi owocami, jogurtem itp.

smacznego.

7 komentarzy:

  1. Narobiłaś mi smaku, może zrobię je kiedyś na kolację (bo rano nie chce mi się wcześniej wstawać, żeby pichcić w kuchni ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. fajne grubaski do zjedzenia o każdej porze:)

    OdpowiedzUsuń
  3. popieram.. idealne na śniadanie, podwieczorek, obiad i kolację . Zawsze ! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne, zjadłabym takie śniadanko :))

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszne:) bananowe niedawno robiłam, fajny pomysł z tym dodatkiem serka:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Chętnie wypróbuję ten przepis, wyglądają na bardzo smaczne!

    OdpowiedzUsuń