Wczoraj pojawiły się w moim domu świeże, zbierane wczoraj rano grzyby. Kilka ogromnych kapeluszy koźlaków, dwa duże prawdziwki, kilka podgrzybków, małych kurek, w sam raz na pyszną zupę grzybową :)
składniki:
wywar z jarzyn 1,5 l
2-3 małe ziemniaczki
świeże grzyby (im więcej tym lepiej)
sól
świeżo mielony pieprz
1,5 łyżki masła
2 duże, pełne łyżki śmietany
sok z cytryny do smaku
natka świeżej pietruszki
przygotowanie:
grzyby myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki/plasterki, wrzucamy na patelnię, dodajemy masło i chwilkę dusimy. podduszone grzyby przekładamy do garnka z wywarem jarzynowym i całość gotujemy na małym ogniu 15 minut (po 10 minutach dodajemy umyte i pokrojone ziemniaki). do zupy dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. na koniec posypujemy świeżą natką pietruszki.
szybka, pyszna zupa gotowa :)
grzybki to, to co uwielbiam na jesien:D ja ostatnio robiłam gulasz z ich udziałem:)
OdpowiedzUsuńmmmm gulasz, i z dużą ilością takich grzybów jest pycha!
UsuńKocham grzybki zbierać i jeść, to cudowne, gdy w domu pachnie świeżymi grzybami :) Muszę wypróbować Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńNa bogato, na bogato! Pychota!
OdpowiedzUsuńu nas grzybowa zawsze z makaronem, z ziemniakami ciekawie wygląda :)) a grzybki same się w domu pojawiły ?? :))
OdpowiedzUsuńno tak, tradycyjna grzybowa to z kokardami czy łazankami, moja taka grzybowa - jarzynowa :), a grzybki zbierane były przez starszych członków naszej rodziny, doświadczonych grzybiarzy ;)
Usuńoo, lubię takie zdjęcia zza kuchni troszkę, więcej poproszę!!! i zupa boska jak mniemam....ja już przebieram nogami pod grzybobranie;D
OdpowiedzUsuńOla, obiecuję kiedyś specjalnie dla Ciebie zrobię sesję z zza kuchni ;), Buziaki!
Usuńgrzybowa ♥
OdpowiedzUsuńja lubię z kluseczkami :)
Jakie bogactwo składników i smaków, mniaaaam
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie, na dzisiejszy mokry i zimny dzień taka zupa jak znalazł:)
OdpowiedzUsuńNie powiem jak CI zazdroszczę, żeby brzuchy Was nie bolały...
OdpowiedzUsuńTęsknię do takiej grzybowej - czekam na grzyby od mamy i taty :-)
Zebrałam koźlarki topolowe i grabowe. Czekam na super przepiski
OdpowiedzUsuń