wtorek, 10 września 2013

Zupa grzybowa - z kapeluszy prawdziwków, podgrzybków, koźlaków i kurek.



Wczoraj pojawiły się w moim domu świeże, zbierane wczoraj rano grzyby. Kilka ogromnych kapeluszy koźlaków, dwa duże prawdziwki, kilka podgrzybków, małych kurek, w sam raz na pyszną zupę grzybową :)

składniki:

wywar z jarzyn 1,5 l
2-3 małe ziemniaczki
świeże grzyby (im więcej tym lepiej)
sól
świeżo mielony pieprz
1,5 łyżki masła
2 duże, pełne łyżki śmietany
sok z cytryny do smaku
natka świeżej pietruszki

przygotowanie:

grzyby myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki/plasterki, wrzucamy na patelnię, dodajemy masło i chwilkę dusimy. podduszone grzyby przekładamy do garnka z wywarem jarzynowym i całość gotujemy na małym ogniu 15 minut (po 10 minutach dodajemy umyte i pokrojone ziemniaki). do zupy dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. na koniec posypujemy świeżą natką pietruszki.

szybka, pyszna zupa gotowa :)


13 komentarzy:

  1. grzybki to, to co uwielbiam na jesien:D ja ostatnio robiłam gulasz z ich udziałem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mmmm gulasz, i z dużą ilością takich grzybów jest pycha!

      Usuń
  2. Kocham grzybki zbierać i jeść, to cudowne, gdy w domu pachnie świeżymi grzybami :) Muszę wypróbować Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. u nas grzybowa zawsze z makaronem, z ziemniakami ciekawie wygląda :)) a grzybki same się w domu pojawiły ?? :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no tak, tradycyjna grzybowa to z kokardami czy łazankami, moja taka grzybowa - jarzynowa :), a grzybki zbierane były przez starszych członków naszej rodziny, doświadczonych grzybiarzy ;)

      Usuń
  4. oo, lubię takie zdjęcia zza kuchni troszkę, więcej poproszę!!! i zupa boska jak mniemam....ja już przebieram nogami pod grzybobranie;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ola, obiecuję kiedyś specjalnie dla Ciebie zrobię sesję z zza kuchni ;), Buziaki!

      Usuń
  5. grzybowa ♥
    ja lubię z kluseczkami :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie bogactwo składników i smaków, mniaaaam

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda pysznie, na dzisiejszy mokry i zimny dzień taka zupa jak znalazł:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie powiem jak CI zazdroszczę, żeby brzuchy Was nie bolały...
    Tęsknię do takiej grzybowej - czekam na grzyby od mamy i taty :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zebrałam koźlarki topolowe i grabowe. Czekam na super przepiski

    OdpowiedzUsuń