Tak przygotowana kukurydza może być dodatkiem do dań głównych i sałatek, ale też jest świetną przekąską w wersji solo. Ja bardzo lubię! Dla mnie taka kukurydza jest 1000 razy smaczniejsza od kukurydzy z puszki :).
składniki:
2 kolby świeżej kukurydzy
sól
świeżo mielony pieprz
masło
starty parmezan (ok. 100 g)
przygotowanie:
kolby kukurydzy wkładamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy aż będzie miękka. parmezan wysypujemy na duży talerz. ugotowane kolby kukurydzy wyjmujemy z wody. na każdej kolbie kładziemy kawałek masła i rozprowadzamy go po całej kukurydzy nożem. kiedy masło się stopi kolby kukurydzy obtaczamy parmezanem (ser w połączeniu z masłem na ciepłej kukurydzy będzie się szybko roztapiał i wnikał pomiędzy ziarenka). posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
smacznego.
Ale jak to tak? Z parmezanem? Muszę koniecznie spróbować. U mnie zawsze z masełkiem i solą. W lodówce mam dwie sztuki, teraz jeszcze trochę parmezanu muszę kupić ;)
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować z parmezanem :)
OdpowiedzUsuńpodoba mi się ten pomysł z serem:d
OdpowiedzUsuńlubię, nawet bardzo:))
OdpowiedzUsuńale cudowne! już gdzieś widziałam ale chyba z dodatkiem chili jeszcze. :)
OdpowiedzUsuńOooo ciekawa propozycja :)
OdpowiedzUsuńZa kukurydzą nie przepadam, ale może taka z serem by mi smakowała? Chyba się skuszę na wypróbowanie. No dobra. Na pewno się skuszę:)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawa propozycja tak jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuń