Zrobiło się zimno. A jak zimno to ochota większa na syte, dodające energii i ciepła jedzenie. Dziś miało być risotto z owocami morza i papryczką chili, ale w trzech sklepach, do których zajrzałam nie dostałam owoców morza. Za to w warzywniaku były kurki i z małym koszyczkiem kurek wróciłam do domu. Do tego szpinak, zioła, kremowy sos śmietanowy i wyszło danie REWELACJA. Robi się tak szybko i wychodzi przepyszne.
składniki:
150 g kurek
makaron pappardelle na dwie osoby
duża garść szpinaku sałatkowego baby
1 ząbek czosnku
sól, świeżo mielony pieprz
2 łyżki białego wina
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy extra vergin
ok. 100 ml śmietany 18 % (3-4 duże b. pełne łyżki)
2 pełne łyżki pokrojonej świeżej bazylii
starty parmezan do posypania
przygotowanie:
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.
2. Oliwę i masło rozpuszczamy na dużej patelni, dodajemy czosnek i chwilkę podsmażamy.
3. Dodajemy umyte i osuszone kurki i chwilkę dusimy pod przykryciem.
4. Dolewamy wino i dalej dusimy, aż grzybki będą miękkie.
5. Ugotowany makaron łączymy z sosem, dodajemy opłukane i osuszone liście szpinaku i mieszamy chwilkę podgrzewając, aż sos ładnie pokryje makaron, a liście szpinaku zrobią się wiotkie.
6. Doprawiamy solą, pieprzem, świeżą bazylią, mieszamy.
7. Danie przekładamy na talerze, posypujemy startym parmezanem i zajadamy.
Smacznego :)
Uwielbiam kurki, a takie połączenie smakowe musi być pyszne! :)
OdpowiedzUsuńUleńko,świetnie wygląda.Jeszcze nigdy nie łączyłam szpinaku z kurkami.Wypróbuję Twój przepis!!!U mnie dziś,chińszczyzna,jeśli masz ochotę!!!
OdpowiedzUsuńtakie szybkie obiadki to ja uwielbiam. ja dzis chciałam dorwać maliny ale już mi się po południu nie udało na moim straganie:P
OdpowiedzUsuńja dziś też miałam ochotę na malinki, ale w warzywniaku uznałam że są za drogie - mały pojemnik 10 zł o zgrozo! jutro u nas targ myślę, że malinki jeszcze będą :)
Usuńteż lubię takie danie, kurki zawsze mrożę i rozkoszuję się nim zimą :D A malinki dzisiaj też do deseru miałam :PPP
OdpowiedzUsuńKurki zalegają u mnie w lodówce od wczoraj. Dziękuję za inspirację:)
OdpowiedzUsuńMniam, kurki to moje ulubione grzybki:):)Zjadłabym wszystko:):)
OdpowiedzUsuńMój ulubiony:-)
OdpowiedzUsuńsuper połączenie :) a ja zawsze robię albo z samym szpinakiem, szkoda, ze kurki u mnie nie rosną teraz :/
OdpowiedzUsuń